Xerius PLANET4pension
(gewoon VAPZ)
Eenvoudig: omdat je als zelfstandige zelf voor je aanvullend pensioen moet zorgen, en dit het beste kan met een VAPZ. Je moet er immers rekening mee houden dat je fiscaal voordeel afhangt van de producten die je gebruikt bij de opbouw van je aanvullend pensioen. Je hebt de keuze uit verschillende mogelijkheden, die je perfect met elkaar kan combineren.
Welke combinatie jij ook kiest, één enkel product vormt altijd het fundament: het VAPZ. Want daarmee geniet je de grootste belastingbesparing: tot 64%.
In dit filmpje krijg je het VAPZ uitgelegd van A over P tot Z.
Jij bent de baas, daar komt het op neer. Je stort elk jaar een premie – die je zelf kiest – voor de opbouw van je pensioenkapitaal. Op dat geld geniet je een rente die stukken hoger ligt dan het geld dat je op de bank zet.
Je geniet belastingvoordeel en betaalt lagere sociale bijdragen. Door de combinatie van beide pluspunten krijg je tot 2/3 van je premie terug:
Voeg beide voordelen bij elkaar en je totale besparing kan oplopen tot liefst 64% van de betaalde premie.
Dit is uiteraard een rekenvoorbeeld. Hoe groot jouw besparing precies is, hangt af van je inkomen en de fiscus. Maar het staat als een paal boven water: kies voor een VAPZ en je doet een prima zaak.
De premies die je stort in je pensioenkapitaal leveren een mooie rente op. Die rente is niet alleen gewaarborgd, ze ligt ook een stuk hoger dan wat je krijgt voor je spaargeld. Zorgen voor je pensioen dikt je kapitaal dus sneller aan dan sparen bij de bank.
Meer pensioen, minder belastingen, lagere sociale bijdragen. Voor elke zelfstandige vallen er andere bedragen uit de kast. Ook als zelfstandige in bijberoep kan je meer pensioen sprokkelen met een VAPZ. Hoeveel voordeel jij precies kan genieten? Bereken het hier, volledig vrijblijvend.
Het fundament blijft altijd gelijk: je spaart optimaal voor je pensioen. Afhankelijk van je keuze kan je echter andere klemtonen leggen, zoals het beschermen van je inkomen. Zo sluit je formule perfect aan bij wat jij belangrijk vindt.
Hier vind je een overzicht van de verschillende types VAPZ.
Xerius PLANET4pension
(gewoon VAPZ)
Xerius Planet4More
(Sociaal VAPZ)
Xerius planet4life
(Sociaal VAPZ)
Je las het al in de tabel: in een gewoon VAPZ (Xerius Planet4Pension) kan je tot 8,17% storten van je netto belastbaar beroepsinkomen, met een maximum van 3.965,77 euro. In een sociaal VAPZ (Xerius Planet4More en Xerius Planet4Life) is dat 9,40%, met als maximumbedrag 4.562,82 euro.
Deze bedragen gelden voor elke verzekeraar. Waar zit dan precies het pluspunt van Xerius?
Als sociaal verzekeringsfonds krijgen wij elk jaar je exacte inkomen door van de fiscus. Daardoor kunnen wij tot op de komma precies berekenen met welke premie jij maximaal belastingen bespaart. Andere verzekeraars hebben die informatie niet, en kunnen dus enkel bij benadering werken, waardoor jij fiscaal voordeel misloopt.
Ben je een startende zelfstandige? Dan baseren we onze berekening op je geraamde inkomen van het lopende jaar. Dat is ook het bedrag waarop je sociale bijdragen betaalt.
Ben je een gevestigde zelfstandige? Dan is je premie gebaseerd op je effectieve inkomen van drie jaar terug. Dat bedrag wordt afgestemd op de inflatie via een herwaarderingscoëfficiënt.
Je moet 3 vakjes kunnen aanvinken om de premie af te trekken van je belastingen:
1. je stortte het voorbije jaar minimaal 100 euro in je VAPZ;
2. je VAPZ-premie en je sociale bijdragen stonden op 31 december op de rekening bij Xerius;
3. je inkomen ligt hoger dan de belastingvrije som.
Het bedrag van de gestorte premies geef je aan in je personenbelasting, tenzij de vennootschap je premie betaalde. Dan is de premie aftrekbaar in de vennootschapsbelasting. Je ontvangt van ons een fiscaal attest. Je VAPZ-premie kan ook vermeld staan op je attest van betaalde sociale bijdragen.
Kreeg je een vrijstelling van sociale bijdragen voor één of meer kwartalen? Dan kun je de VAPZ-premie niet fiscaal inbrengen. Een vrijstelling kun je krijgen in het kader van corona, moederschapsrust, gelijkstelling ziekte,...
Nog belangrijk om te weten: de fiscus beslist over je fiscaal voordeel, en helaas niet Xerius.
Je premiebetaling is vrij, zoals dat heet. Je kiest zelf of je de voorgestelde fiscaal optimale premie stort. Betaal je liever een lager bedrag? Sla je graag een jaartje over? Je hakt de knoop in alle vrijheid door. Hou er enkel rekening mee dat je minimum 100 euro per jaar moet storten om belastingvermindering te krijgen.
Daarnaast kies je ook zelf met welke regelmaat en op welk moment je betaalt. Ons advies is echter om zo vroeg mogelijk op het jaar zo veel mogelijk te storten. Zo optimaliseer je jouw rente en winstdeling. Je krijgt belastingvermindering voor elke storting die op 31 december op je VAPZ-rekening staat bij Xerius.
Betaal je de premie als onderneming of als privépersoon?
Als bedrijfsleider met een vennootschap heb je de keuze: je betaalt de premies als privépersoon of je vennootschap zorgt ervoor. In dat laatste geval worden de premies beschouwd als kost, waardoor je geen vennootschapsbelasting betaalt op dat bedrag.
Voor jou als bedrijfsleider is dat een voordeel van alle aard, dat echter aftrekbaar is in de personenbelasting. Je belastbare loon stijgt dus niet. Je vennootschap moet wel bedrijfsvoorheffing inhouden op de premies. Door de aftrekbaarheid in de personenbelasting krijg je die voorheffing uiteindelijk terug, maar pas na drie jaar.
Betaal je de premies als privépersoon? Dan mag je die inbrengen in de personenbelasting. Je vennootschap heeft dan minder kosten, waardoor de basis van de vennootschapsbelasting iets hoger uitvalt.
Je kapitaal is altijd veilig.
Je premies komen terecht in een tak 21 spaarverzekering. Je kapitaal is altijd beschermd, zelfs als de Bel20 in een kramp schiet. Bovendien krijg je een gewaarborgd rendement dat een pak hoger is dan bij de bank.
Je krijgt er een eventuele variabele winstdeelname bovenop.
Als vereniging heeft Xerius geen aandeelhouders die staan te popelen om een dividend. Eventuele winst keren wij uit aan onze klant: jij.
Je kan een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen afsluiten als je
Een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen kan je op elke leeftijd afsluiten. Kies je voor een Sociaal VAPZ, met extra dekking bij arbeidsongeschiktheid? Dan mag je de kaap van 54 lentes niet overschreden hebben.
Zo vraag je eenvoudig jouw voorstel aan:
Klik op de knop onderaan.
En geef je gegevens door.
Binnen de week krijg je je voorstel op maat.
Daarin zie je de berekening voor jouw aanvullend pensioen. Hou hiervoor je brievenbus of maibox in de gaten.
Ben je overtuigd? Stuur je voorstel ondertekend terug.
Per post of per e-mail. Je kiest wat voor jou het gemakkelijkste is. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.
Bij ontvangst van het ondertekend voorstel starten we meteen je polis op.
Pas wanneer je intekening bevestigd is, maak je ons voorstel officieel. We starten je polis op en sturen je een bevestiging.
Betaal je eerste premie.
Zo geniet je bij je volgende belastingaangifte al van het fiscaal voordeel dat een VAPZ je biedt.
Dat hangt af van je persoonlijke situatie en je inkomen. Je trekt de premie af aan de marginale aanslagvoet (maximaal 50% + gemeentebelasting). De premie komt bovendien in mindering van je netto-inkomen, waardoor je ook minder sociale bijdragen betaalt (tot 20,5% + werkingskost SVZ).
Wanneer je beide fiscale voordelen bij elkaar optelt, kan je tot 64% van je premie terugverdienen. In de tabel* hieronder lees je af welk voordeel je precies verdient.
Inkomensschijf | Percentage totaal voordeel |
0 - 9.720 | 0% |
9.721 -13.870 | 27% |
13.871 - 14.658,44 | 43,2% |
14.658,45 - 24.480 | 55,2% |
24.481 - 42.370 | 59,46% |
42.370 - 63.297,86 | 63,72% |
63.297,87 -93.281,02 | 60,71% |
93.281,03 en meer | 54% |
*Deze cijfers uit 2022 (aanslagjaar 2023) zijn gebaseerd op een gemeentebelasting van 8% en een werkingskost SVZ van 3,05%. De fiscaliteit kan steeds gewijzigd worden op initiatief van de wetgever of de fiscus.
Het juiste vakje hangt af van je beroepsactiviteit.
Precies op het moment waarvoor het is bedoeld: wanneer je met pensioen gaat, zodat jij een mooi financieel steuntje in de rug krijgt. Je kan je pensioenmoment zelf doorgeven aan Xerius, maar dat hoeft niet. We krijgen daarvan immers bericht van de overheid, en sturen jou dan de nodige documenten.
Kies je voor vervroegd pensioen? Dan krijg je vroeger je pensioenkapitaal. Stel je het pensioen uit? Dan heb je de keuze: uitkeren of verder sparen.
De einddatum die in je contract staat dient voor de prognoseberekening. De datum slaat dus niet altijd op het moment van uitbetaling.
Je kapitaal bestaat uit de betaalde premies + de rente + de winstdeling. Die som wordt verminderd met de volgende inhoudingen:
Het resultaat van deze rekensom is het nettobedrag dat op jouw rekening komt. Indien je wenst, kan je ook opteren voor uitbetaling in maandelijkse schijven: de zogenaamde “rente”. Dat is echter minder interessant, omdat je dan elk jaar belast wordt op roerende inkomsten.
In elk geval dien je de zogenaamde “fictieve rente” aan te geven in de personenbelasting. Zo geniet je van de meest fiscaalvriendelijke eindbelasting voor aanvullende pensioenkapitalen. Je wordt immers gespreid belast via je personenbelasting.
Het moment waarop je jouw VAPZ opneemt, bepaalt dan a) welk percentage je van het uitgekeerde bedrag als fictieve rente moet aangeven, en b) hoelang je deze aangifte moet doen.
Hiervoor krijg je eenmalig een fiscaal attest van Xerius. Hou dat papiertje goed bij, want je hebt het enkele jaren nodig. Het ingevulde bedrag wordt bij je wettelijk pensioen geteld en langs die weg belast. Doe je digitaal aangifte? Dan is dit bedrag reeds vooraf ingevuld.
Tot slot nog dit: voldoe je aan de voorwaarden van de zogenaamde “langerwerkenstimulans”? Dan worden de fictieve rente en de bedrijfsvoorheffing berekend op 80% van je netto premiereserve in plaats van op 100%.
Dat kan uitsluitend indien je voldoet aan de loopbaanvoorwaarden van het vervroegd wettelijk pensioen. Die voorwaarden lees je af in deze tabel:
Vroegste leeftijd | je bent 60 jaar... | 61 | 62 | 62,5 | 63 | Normaal |
...in 2020 | je hebt minstens 44 loopbaanjaren | je hebt minstens 43 loopbaanjaren | je hebt minstens 42 loopbaanjaren | 65 | ||
...in 2025 | je hebt minstens 44 loopbaanjaren | je hebt minstens 43 loopbaanjaren | je hebt minstens 42 loopbaanjaren | 66 | ||
...in 2030 | je hebt minstens 44 loopbaanjaren | je hebt minstens 43 loopbaanjaren | je hebt minstens 42 loopbaanjaren | 67 |
Ben je geboren in 1961 of vroeger? Dan kan je een afkoop vragen zonder te voldoen aan de loopbaanvoorwaarden. Dat kan dan vanaf de leeftijden in de tabel hieronder:
Geboortejaar | Opname mogelijk vanaf |
1958 of eerder | 60 jaar |
1959 | 61 jaar |
1960 | 62 jaar |
1961 | 63 jaar |
Een zogenaamde “reserveoverdracht” is wel altijd mogelijk. Dan draag je het kapitaal over naar een VAPZ-contract bij een andere pensioeninstelling. Dat raden we jou echter ten sterkste af. Door het huidige klimaat van lage rentevoeten is de kans immers groot dat je financieel een slechte zaak doet. Je leest er verderop meer over, bij de vraag “Kan ik van VAPZ-formule veranderen?”
Wat wel een interessante piste kan zijn: financiering van vastgoed via je VAPZ. Ook daarover vind je verder meer info, bij de vraag “Kan ik mijn polis ook gebruiken voor de financiering van vastgoed?”.
Het principe van deze maatregel is eenvoudig: hoe langer je werkt, hoe minder belastingen je betaalt.
Met je VAPZ kom je inderdaad in aanmerking. Je fictieve rente en bedrijfsvoorheffing worden dan berekend op 80% van de netto premiereserve in plaats van op 100%.
Om te genieten van deze gunstmaatregel moet je voldoen aan minstens één van deze voorwaarden:
Je eerste optie: je laat het kapitaal uitbetalen. Je tweede optie: je verlengt je VAPZ. Zo kan je premies blijven storten en dus fiscaal voordeel genieten. Vervolgens kan je het kapitaal laten uitbetalen wanneer je maar wenst, en dat helemaal kosteloos.
Eventuele aanvullende dekkingen bij arbeidsongeschiktheid of overlijden kan je niet verlengen.
Je VAPZ wordt stopgezet en je krijgt het kapitaal uitgekeerd. Je nam immers je wettelijk pensioen op. Wat je bijverdient na je pensioen staat daar helemaal los van.
Ja, dat kan. Maar we bevelen dit zeker niet aan. Het bedrag wordt dan jaarlijks belast als roerende inkomsten, en je houdt zo financieel minder over. Daarom kies je beter voor een volledige uitkering in één keer.
In dat geval gaat het geld naar de begunstigde(n) vermeld in je contract. Het precieze bedrag hangt af van het feit of je een aanvullende overlijdensverzekering afsloot.
De begunstigde is meestal je echtgenoot of je wettelijk samenwonende partner. Is deze persoon er niet, dan ontvangen je kinderen het kapitaal. Zijn er ook geen kinderen, dan komt het geld terecht in de nalatenschap.
Begunstig je liever iemand anders? Geen probleem, je kan de personen in de “begunstigingsclausule” van je contract vrij wijzigen. Dat doe je met een ondertekende aanvraag.
De fiscaliteit verschilt naargelang de begunstigde. De echtgenoot krijgt min of meer dezelfde taksen te slikken als jijzelf. Voor alle andere begunstigden worden de RIZIV-bijdrage en de solidariteitsbijdrage kwijtgescholden.
Ja, dat is inderdaad het geval.
Ben je geen zelfstandige meer, of betaal je niet langer de minimale sociale bijdragen van een zelfstandige in hoofdberoep? Dan kan je niet langer geld storten in je VAPZ. Bijgevolg ontvang je geen betalingsverzoeken meer, alleen een jaarlijks overzicht van de stand van zaken.
Uiteraard behoud je wel het opgebouwde kapitaal, waarop je rente blijft ontvangen tot de einddatum van je contract.
Ga je terug aan de slag als zelfstandige? Dan kan je de polis heractiveren. Daarvoor volstaat een eenvoudig mailtje aan Xerius.
Dat kan op 3 manieren:
Ja, dat is inderdaad een mogelijkheid. Je hebt dan 2 contracten bij twee verschillende verzekeraars.
Je kan het opgebouwde kapitaal ook overbrengen naar Xerius, al is dat in de meeste gevallen financieel niet zo interessant. De rentevoeten die je nu aangeboden krijgt, liggen wellicht lager dan deze die je geniet op je huidige contract.
Ook belangrijk om te onthouden: je mag per kalenderjaar fiscaal niet meer inbrengen dan het maximum toegestane bedrag. Dat bedrag kan je spreiden over verschillende contracten.
In je VAPZ mag je elk jaar tot 9,40% van je netto belastbaar inkomen storten. Heb je nog meer budget beschikbaar? Dan kan je jouw pensioenkapitaal aanvullen met andere spaarformules, die ook weer belastingvoordeel opleveren.
Hieronder vind je een overzicht. Hoe hoger het product in de lijst staat, hoe fiscaal aantrekkelijker het is. Je bouwt dus verder aan je pensioen van boven naar onder.
Voor vennootschappen:
Voor eenmanszaken en vrije beroepen:
Dat is inderdaad een interessante optie. Je kan het contract van je VAPZ in onderpand geven bij het afsluiten van een hypotheeklening. Het is ook mogelijk om een voorschot op te vragen om de aankoop, bouw of renovatie van je woning te financieren. Je leest er alles over op de voorschotfiche.
Ja hoor. Switchen kan probleemloos tussen Xerius Planet4Pension, Xerius Planet4More en Xerius Planet4Life. Daarvoor volstaat een eenvoudig berichtje naar verzekeringen@xerius.be. Je krijgt dan meteen de nodige documenten toegestuurd.
Hier kan je de algemene voorwaarden uitpluizen, het solidariteitsreglement en de financiële infofiche.
Je moet 3 vakjes kunnen aanvinken om de premie af te trekken van je belastingen:
1. je stortte het voorbije jaar minimaal 100 euro in je VAPZ;
2. je VAPZ-premie en je sociale bijdragen stonden op 31 december op de rekening bij Xerius;
3. je inkomen ligt hoger dan de belastingvrije som.
Het bedrag van de gestorte premies geef je aan in je personenbelasting, tenzij de vennootschap je premie betaalde. Dan is de premie aftrekbaar in de vennootschapsbelasting. Je ontvangt van ons een fiscaal attest. Je VAPZ-premie kan ook vermeld staan op je attest van betaalde sociale bijdragen.
Kreeg je een vrijstelling van sociale bijdragen voor één of meer kwartalen? Dan kun je de VAPZ-premie niet fiscaal inbrengen. Een vrijstelling kun je krijgen in het kader van corona, moederschapsrust, gelijkstelling ziekte,...
Nog belangrijk om te weten: de fiscus beslist over je fiscaal voordeel, en helaas niet Xerius.