Zelfstandig accountant of boekhouder worden

De teerling is geworpen: jij hebt je diploma eindelijk op zak. Nu begint het echte werk, met je stage als zelfstandig boekhouder of accountant. Xerius begeleidt jou stap voor stap door het hele proces om zelfstandig boekhouder te worden. Zo kan jij echt focussen op de actief-zijde van je passie: een succesvolle start nemen met je carrière.

severin-van-neste-14--nl.jpg

1. Vraag een erkenning bij het ITAA

Slechts weinig beroepen kennen zo’n rijke historie als het jouwe. Van zodra het geld zijn intrede deed in de eerste beschavingen, verschenen ook boekhouders en accountants op het toneel. Als afgestudeerde schrijf jij mee de volgende pagina in de geschiedenis van dit nobele ambacht. Maar alvorens je een eerste letter op papier kan zetten, heb je een officiële erkenning nodig van je beroepsinstituut, het ITAA (Institute for Tax Advisors & Accountants).

Deze erkenning moet je echt verdienen. Na een pittig toelatingsexamen, mag je beginnen aan je driejarige stage. Rond je die kaap met brio en slaag je ook voor je bekwaamheidsexamen, dan ben je officieel zelfstandig boekhouder of accountant.

2. Zelfstandig stagiair-boekhouder of accountant worden

Gedurende je stageperiode werk je onder het statuut van zelfstandig boekhouder of accountant. Anders gezegd: je bent niet in loondienst, maar zelfstandige. Daarom moet jij de volgende watertjes doorzwemmen..

Maak een keuze: eenmanszaak of vennootschap

De meeste boekhouders of accountants die stage beginnen lopen, doen dat onder de vorm van een eenmanszaak. Die richt je immers eenvoudig op en is bovendien goedkoop.

Voor het vervolg van deze pagina nemen we dan ook het scenario waarbij je een eenmanszaak opricht. Richt je een vennootschap op? Dan krijg je hier meer info.

Open een Belgische zakelijke rekening

Dat is nodig om je zaak te kunnen registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Je kan bovendien je privé-uitgaven mooi scheiden van je beroepstransacties.

Wist je trouwens dat je voor je bankrekeningnummer je kantoor niet uit hoeft? Wanneer je online opstart via Xerius, kan je meteen een bankrekeningnummer openen bij een van onze partners.

Vraag een ondernemingsnummer aan

Als stagiair-boekhouder of -accountant moet je jouw onderneming laten inschrijven in de KBO, een databank met alle gegevens en activiteiten van elke onderneming in België. Je krijgt dan een ondernemingsnummer. Xerius kan deze registratie voor jou in orde brengen.

Je inschrijven in de KBO doe je op de manier die jou best past. Als je zeker bent van je zaak, kan je ze meteen online inschrijven. Zit je nog met vragen? Stel ze aan een expert van Xerius. Zo werken we de laatste drempels weg voor jouw start als boekhouder of accountant.

Activeer je btw-nummer

Je ondernemingsnummer activeren als btw-nummer is ook een klus die wij voor jou kunnen klaren. Na de activatie kan jij btw aanrekenen aan je klanten, en deze vervolgens doorstorten aan de overheid.

Sluit aan bij een sociaal verzekeringsfonds

Als zelfstandig boekhouder of accountant zorg je zelf voor je sociale bescherming. Dat kan door aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds zoals Xerius. Je betaalt dan elk kwartaal sociale bijdragen, en bent daardoor verzekerd van sociale rechten: pensioen, ziekteverzekering, arbeidsongeschiktheidsuitkering en moederschapsuitkering.

Ga langs bij je ziekenfonds

Heb je nog geen ziekenfonds? Dan maak je met Helan een prima keuze. Helan is het ziekenfonds waarmee Xerius samenwerkt. Door je aansluiting is je verplichte ziekteverzekering in kannen en kruiken, en kan je op 2 oren slapen. Je krijgt medische kosten terugbetaald en ontvangt een uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Indien je wenst, brengt Xerius graag je aansluiting bij Helan in orde.

Ben je al lid ben van een ziekenfonds? Laat dan gewoon even weten dat je statuut veranderde van student > stagiair-boekhouder of accountant.

Accountant of boekhouder worden? Dat doe je samen met ons

Xerius zorgt voor:

  • je registratie in de KBO (105,50 euro)
  • je aansluiting als zelfstandige bij Xerius Sociaal Verzekeringsfonds
  • de activatie van je btw-nummer  (72,6 euro)
  • je inschrijving bij het ziekenfonds Helan (optioneel)

Zit je nog met een vraag? Stel ze ons

De dag waarop je begint als zelfstandige kan een belangrijke rol spelen voor je pensioen. Een dag vroeger of later beginnen kan immers een verschil maken voor je sociale bijdragen en je pensioen.

Je ziet details kunnen een verschil maken. Ons advies: zit je nog met vragen rond je start als zelfstandig boekhouder of accountant? Vraag raad aan een van onze experten.

Contacteer ons op de wijze die je verkiest:

  • vul het formulier hiernaast in en maak een afspraak met één van onze experts;
  • gratis en geheel vrijblijvend; bel 078 05 00 72 en stel je vraag rechtstreeks via de telefoon;
  • of stuur een mail naar contact@xerius.be

3. Denk ook aan voldoende bescherming

Deze beschermingen zijn wettelijk verplicht

De wet verplicht jou om enkele verzekeringen af te sluiten. Zo bescherm je jezelf en je cliënten tegen beroepsfouten als boekhouder of accountant.

  • de verzekering beroepsaansprakelijkheid dekt de kosten voor fouten die die horen bij je beroep.
  • de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid beschermt bij schade die iemand anders dan je cliënt oploopt als je onvrijwillig een fout maakt.

Een slimme beslissing: aanvullende verzekeringen

Een zelfstandige geniet niet dezelfde bescherming als een ambtenaar of loontrekkende. Daarom is het verstandig om je verplichte verzekeringen aan te vullen met bijkomende dekkingen. Interessant daarbij zijn