Welke informatie heeft Xerius nodig om je aan te sluiten?
Je aansluiting is verplicht, maar gelukkig niet ingewikkeld. Xerius zorgt immers voor alle rompslomp. Daarvoor hebben wij gewoon wat informatie van jou nodig, die we voor jouw gemak in enkele overzichtelijke vragen goten.
Voldoe jij aan alle voorwaarden om aan te sluiten als zelfstandige?
De voorwaarden zijn simpel: je moet meerderjarig zijn en recht hebben op een onbeperkt verblijf in België. Dat laatste is sowieso het geval voor Belgen en burgers van de EU. Beschik je over een andere nationaliteit? Dan heb je misschien een beroepskaart nodig.
Wanneer start je precies met je zaak?
Die begindatum is belangrijk omdat kwartalen zogenaamd ondeelbaar zijn.
Dit betekent dat je altijd de volledige kwartaalbijdrage moet betalen, ook al werk je in dat kwartaal maar enkele dagen. Ga je bijvoorbeeld van start op 29 maart – drie dagen voor het einde van het eerste kwartaal? Dan zal je toch de volledige kwartaalbijdrage moeten betalen, ook al heb je dat kwartaal maar enkele dagen gewerkt.
Jouw sociale bijdragen worden berekend op basis van je jaarinkomen.
Werkte je geen volledig jaar – met andere woorden: was je minder dan 4 kwartalen actief als zelfstandige – dan betaal je nog wel sociale bijdragen voor de kwartalen die je actief was. Dit is in totaal 20,5% op het netto belastbaar beroepsinkomen dat je in je onvolledig jaar verdiende.
Je startdatum is ook belangrijk voor je pensioen.
Dat zal later berekend worden op basis van jouw zogenaamde “loopbaanjaren”. Een loopbaanjaar is elk jaar waarin je minstens 2 van de 4 kwartalen was aangesloten als zelfstandige.
Start je aansluiting op 1 september, dan telt dit mee als loopbaanjaar, omdat je 2 kwartalen aangesloten bent (in het derde en vierde kwartaal). Begin je op 1 oktober, dan is dat niet het geval. Je betaalt dan immers maar 1 kwartaal sociale bijdragen (in het vierde kwartaal).
Heb je nog andere professionele activiteiten?
- Heb je naast je eenmanszaak nog een job als werknemer of ambtenaar?
Doe je dat minstens halftijds, of – in het geval van een vastbenoemde leerkracht – minstens 60%? Je sluit aan in bijberoep. - Ben je nog student, en jonger dan 25 jaar?
Je mag – onder bepaalde voorwaarden – aansluiten als student-zelfstandige. - Ben je gepensioneerd?
Je sluit aan als gepensioneerde. Omdat je als gepensioneerde geen recht op pensioen meer opbouwt – je ontvangt het immers al – ligt het percentage van je sociale bijdragen lager. - Ontvang je een uitkering?
Je sluit – onder bepaalde voorwaarden – aan als zelfstandige in bijberoep. Vraag altijd na of je het recht op uitkering behoudt wanneer je een zelfstandige activiteit start. Daarover lees je meer op de pagina over starten in bijberoep. - Heb je geen andere professionele activiteit?
Je aansluiting is in hoofdberoep, want jij kan je 200% focussen op je zaak!
Ben je actief in het buitenland of krijg je er een uitkering?
Heeft België met dat land een overeenkomst voor de sociale zekerheid? Dan steken beide sociale zekerheidsdiensten – de Belgische en de buitenlandse – de koppen bij elkaar. Zij zoeken uit in welk van beide landen “het centrum van je belangen” ligt. In dat land sluit je aan en betaal je sociale bijdragen.
Intussen moet je wel al aansluiten in België. Zo vermijd je dat je achteraf een gepeperde rekening ontvangt aan achterstallige bijdragen. Blijkt later dat het centrum van je belangen toch in het buitenland ligt? Dan krijg je dat geld terug.
Bestaat er geen overeenkomst tussen België en het andere land? Dan moet je in beide landen aansluiten en sociale bijdragen betalen.
Heb je een eenmanszaak, en helpt je partner mee?
Dan moet je partner misschien ook aansluiten bij het sociaal verzekeringsfonds, als “meewerkende partner”. Dat is een aparte categorie, met een aparte bijdrageregeling.
Is je partner al in orde met de sociale zekerheid, bijvoorbeeld omdat hij of zij minstens halftijds werkt of een uitkering ontvangt? Dan is de aansluiting niet nodig. Uiteraard mag je partner dan nog steeds een handje toesteken in de zaak.