Je bedrijfsvorm wijzigen

Je plannen en ambities als zelfstandig ondernemer evolueren continu. Het is dus best mogelijk dat je huidige bedrijfsvorm niet meer past bij je gewijzigde visie of situatie. Dan stap je beter over naar een andere ondernemingsvorm. Xerius helpt jou om een nieuw jasje aan te trekken waarin jij als zaakvoerder opnieuw makkelijk kan bewegen.

isabellevolckaert_45_nl.jpg

Je bedrijfsvorm wijzigen: hoe pak je dat aan?

Om je zaak te lanceren ging je langs bij het ondernemingsloket en misschien de notaris. Overstappen naar een andere bedrijfsvorm doe je via dezelfde tussenstations. Je eerste etappe voor welkom advies en helpende handen: Xerius.

Van eenmanszaak naar vennootschap

Dit is de makkelijkste overstap. Je aansluiting als zelfstandige loopt gewoon door. Hou er wel rekening mee dat ook je vennootschap moet aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds zoals Xerius. Ergo: je betaalt een jaarlijkse vennootschapsbijdrage.

Stap 1: kies je vennootschapsvorm

Omvormen naar een vennootschap heeft dezelfde voeten in de aarde als een nieuwe vennootschap opstarten. De knopen om door te hakken zijn dus identiek. Met wie ga je in zee? Welke vennootschapsvorm kies je? Hoeveel startkapitaal heb je nodig?

Inspiratie voor je antwoorden kan je lezen op deze pagina over vennootschap oprichten. Uiteraard kan je ook bij je boekhouder polsen. Deze expert kan jou trouwens helpen met nog een andere klus: je financieel plan opstellen.

Stap 2: richt je vennootschap op

Vennootschapsvorm gekozen? Stel je statuten op en klop aan bij de notaris voor de oprichting. Start je een vof of een comm.v.? Dan hoef je niet langs de notaris te passeren.

Stap 3: laat je eenmanszaak schrappen en je vennootschap inschrijven

Dat moet gebeuren door een ondernemingsloket zoals Xerius. Wij registreren de schrapping en de nieuwe inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Het prijskaartje valt reuze mee: 109 euro per vestiging voor de schrapping, dezelfde kost per vestiging voor de inschrijving.

Stap 4: stem je sociale bijdragen af op je nieuwe situatie

Blijft je privé-inkomen uit de vennootschap ongeveer hetzelfde als bij je eenmanszaak? Raak dan niet aan je sociale bijdragen.

Zal je inkomen verhogen? Dan is het een goed idee om meer sociale bijdragen te betalen. Daar heb je welgeteld drie prima redenen voor:

  1. je vermijdt regularisaties, waarbij je een aardige stuiver moet bijbetalen.
  2. je verlaagt je belastingen. Hogere sociale bijdragen zijn immers een grotere fiscale aftrekpost.
  3. vrijwillige bijbetalingen komen terecht in je jaarlijkse reserve. Dat bedrag wordt eerst aangesproken bij de berekening van je definitieve bijdragen.

Heb je een vraag over deze overstap? Dan geeft Xerius jou graag advies op maat. Contacteer Xerius.

Veranderen van vennootschapsvorm

Wil je een vof omvormen tot een bv? Of je bv omsmeden tot een nv? Klop dan meteen aan bij je boekhouder. Samen zetten jullie dan de onderstaande stappen. Een handig overzicht van alle vennootschapsvormen vind je op deze pagina.

Stap 1: het voorbereidende werk

Stel een recente balans op, eventueel met hulp van de Raad van Bestuur. Stap daarmee naar een commissaris, bedrijfsrevisor of externe accountant, voor een audit van je financiële toestand. Hij of zij maakt dan een verslag op, waarin bevestigd wordt dat jouw bedrijfsbalans correct is.

Motiveer in een tweede verslag de omvorming van vennootschapsvorm. Dat is een klus voor jou – als zaakvoerder – of voor de Raad van Bestuur.

De algemene vergadering dient deze motivatie vervolgens bij stemming goed te keuren. Zorg daarom dat je aandeelhouders het motivatieverslag ontvangen, samen met de staat van activa en passiva.

Na de goedkeuring pas je de statuten aan.

Gaat het over de omvorming naar een bv of nv? Laat de wijziging van de vennootschapsvorm dan vastleggen in een notariële akte. Van de notaris gaat het richting griffie van de ondernemingsrechtbank. Daar bezorg je de notariële akte, de nieuwe statuten, de volmachten en de verslagen. Doe dit ten laatste vijftien dagen na het opstellen van de notariële akte.

Stap 2: maak de nieuwe vennootschapsvorm bekend

Dat gebeurt met de publicatie van je nieuwe statuten in het Belgisch Staatsblad. Bijna altijd is dat een taak voor de notaris.

Informeer ook de btw-administratie, de RSZ, de belastingen en je bank.

En last but not least: vermeld je nieuwe vennootschapsvorm op je bedrijfsdocumenten.

Stap 3: bekijk de gevolgen voor je vestigingsadres of activiteiten

De wijziging van je vennootschapsvorm kan ook gevolgen hebben voor je vestigingsadres of je activiteiten. Die gegevens kan je gewoon via Xerius laten aanpassen.

Schakel je ook over van bijberoep naar hoofdberoep? Of gaat je inkomen binnenkort verlagen? Geef dit dan zeker door. Dat kan erg makkelijk via My Xerius.

Wat vind je op deze pagina?