Zelfstandig kinesitherapeut worden? Zo doe je dat

Jij hebt je diploma kinesitherapie op zak – en dat heb je meer dan verdiend. Nu volgt je stage, waarmee je de spieren opwarmt voor het echte werk: een loopbaan als zelfstandig kinesitherapeut. Xerius begeleidt jou stap voor stap door het hele proces.

jimmy_dernoncourt_nl.jpg

1. Erkenning ontvangen? Visum gekregen? Start!

Voor je loopbaan uit de startblokken kan schieten heb je een visum en erkenning nodig als kinesitherapeut. Beide documenten vallen in je brievenbus enkele weken na het behalen van je masterdiploma. Afzender: de FOD Volksgezondheid.

Kortom, je moet zelf niets doen.

2. Stap voor stap zelfstandig kinesitherapeut worden

Erkenning in orde? Dan ben je klaar voor je zelfstandige carrière. Daarvoor zet je de volgende stappen.

Maak een keuze: eenmanszaak of vennootschap

De meeste kinesitherapeuten die starten als zelfstandige kiezen voor een eenmanszaak. Waarom? Minder papierwerk dan bij een vennootschap en weinig kosten. Kies jij voor een vennootschap? Ga dan altijd langs bij een boekhouder. Hij of zij begeleidt je van A tot Z.

Op deze pagina gaan we verder met de stappen die nodig zijn voor de oprichting van een eenmanszaak.

Open een Belgische zakelijke rekening

Je hebt die rekening nodig voor de registratie van je zaak in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). En je scheidt voorbeeldig je privé-uitgaven van je beroepstransacties.

Om je bankrekeningnummer aan te vragen hoef je trouwens niet van je massagetafel te wijken. Wanneer je online opstart via Xerius, kan je meteen een bankrekeningnummer openen bij een van onze partners.

Vraag een ondernemingsnummer aan

Als kinesitherapeut moet je jouw onderneming laten inschrijven in de KBO, een databank met alle gegevens en activiteiten van elke onderneming in België. Je krijgt dan een ondernemingsnummer. Xerius kan deze registratie voor jou in orde brengen.

Je inschrijven in de KBO doe je op de manier die jou best past. Ben je zeker van je zaak? Dan is een online inschrijving voor jou de snelste weg. Zit je nog met vragen? Stel ze aan een expert van Xerius. Zo masseren we de laatste spanningen weg voor jouw start als kinesitherapeut.

Je hebt als kinesitherapeut geen btw-hoedanigheid nodig. Daarom hoeft jouw ondernemingsnummer niet geactiveerd te worden als btw-nummer.

Als kinesitherapeut mogelijk btw-plichtig

Oefen je enkel therapeutische medische activiteiten uit? Dan blijf je vrijgesteld van btw. 
Oefen je daarnaast ook niet-therapeutische medische activiteiten uit, zoals persoonlijke begeleiding van sporters, dan ben je voor die activiteiten wel btw-plichtig.

Twijfel je of je btw-plichtig wordt? Contacteer ons en we klaren de situatie voor je uit. 

Sluit aan bij een sociaal verzekeringsfonds

Wie zelfstandig is, moet op eigen houtje voor sociale bescherming zorgen. Als zelfstandig kinesitherapeut doe je dat door aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds zoals Xerius. Je bent dan verzekerd van sociale rechten – pensioen, ziekteverzekering, arbeidsongeschiktheidsuitkering en moederschapsuitkering – door elk kwartaal je sociale bijdragen te betalen.

Contacteer je ziekenfonds

Heb je nog geen ziekenfonds? Dan maak je met Helan een prima keuze. Xerius en dit ziekenfonds werken nauw samen. Door aan te sluiten bij Helan is je verplichte ziekteverzekering geregeld: je krijgt medische kosten terugbetaald, en bij arbeidsongeschiktheid ontvang je een uitkering. Xerius kan jouw aansluiting bij Helan snel en makkelijk regelen.

Hoor jij al bij een ziekenfonds? Vertel hen dan dat jouw statuut wijzigde: van student > zelfstandig kinesitherapeut.

Zelfstandig kinesitherapeut worden? Dat doe je samen met ons

Xerius zorgt voor:

  • je inschrijving in de KBO (109 euro)
  • je aansluiting als zelfstandige
  • je inschrijving bij het ziekenfonds Helan (optioneel)

Brandt er nog een vraag op je lippen? Stel ze.

De dag waarop je begint als zelfstandige kan een belangrijke rol spelen voor je pensioen. Een dag vroeger of later beginnen kan immers een verschil maken voor je sociale bijdragen en je pensioen.

Je ziet, details maken een verschil. Ons advies: zit je nog met vragen rond je start als kinesitherapeut? Vraag raad aan een van onze experten.

Contacteer ons op de wijze die je verkiest:

  • vul het formulier hiernaast in en maak een afspraak met één van onze experts.
  • gratis en geheel vrijblijvend; bel 078 05 00 72 en stel je vraag rechtstreeks via de telefoon;
  • of stuur een mail naar contact@xerius.be

3. Maak een afspraak bij een boekhouder

Als zelfstandige is er geen ontsnappen aan: je hebt meer administratieve, financiële en juridische verplichtingen dan een loontrekkende. Maar waarom zou je daar je tijd in stoppen? Vertrouw al die poespas toe aan een boekhouder.


Hij doet dit saaie werk beter dan jij, en houdt bovendien je hand vast bij het doorhakken van enkele ingewikkelde knopen:

  • kies je voor de eenmanszaak of de vennootschap? Of combineer je een job in loondienst met zelfstandigenwerk in bijberoep? Het speelt allemaal een rol bij je keuze.
  • hoe optimaliseer je jouw inkomen? Trek je beroepskosten af volgens het wettelijk forfait (met een maximum van 4.060 euro) of kies je voor de werkelijke kosten?
  • welke beroepskosten kan je inbrengen? Denk aan je wagen, je telefoon en je lidmaatschap voor een beroepsorganisatie. Je boekhouder zorgt ervoor dat je het onderste uit de fiscale kan haalt.
jimmy-dernoncourt-kinesitherapeut.jpg

4. Kies voor zekerheid, bescherm jezelf

Iedere kinesitherapeut maakt al eens een beroepsfout. Om jezelf en je cliënten te beschermen, verplicht de wet jou om enkele verzekeringen af te sluiten.

  • de verzekering beroepsaansprakelijkheid dekt de kosten voor fouten die bij je beroep horen.
  • de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid treedt in werking wanneer iemand anders dan je cliënt schade oploopt door jouw onvrijwillige fout.

Aanvullende verzekeringen voor extra zekerheid

Wil je nog meer bescherming genieten? Dan kan je de verplichte verzekeringen aanvullen met bijkomende dekkingen, en zo evenveel zekerheid inbouwen als een ambtenaar of loontrekkende. Denk bijvoorbeeld aan: