Zelfstandig tandarts worden: zo begin je eraan

Het is zover! Je hebt je diploma tandheelkunde op zak. Tijd om je tanden te zetten in je stage, de volgende etappe naar je eigen tandartspraktijk. Xerius begeleidt jou bij elke stap in het proces, en neemt heel wat administratieve poespas van jou over. Want die kan je missen als kiespijn, toch?

cathy-bourgeois_nl.jpg

1. Aan de slag voor je stage

Als afgestudeerde tandarts kan je niet zomaar een praktijk beginnen. Eerst loop je een jaar stage, onder begeleiding van een stagemeester op een erkende stageplaats. Om stage te lopen stuur je het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid deze documenten, en dat binnen de 3 maanden na de start van je stage:

  • je stageplan;
  • je opleidingsovereenkomst;
  • je bewijs van inschrijving voor je postgraduaat;
  • je opleidingsprogramma;
  • een kopie van je diploma;
  • het onderwerp van je scriptie (optioneel).

Word je dossier goedgekeurd? Dan krijg je van het RIZIV een voorlopig RIZIV-nummer, als “kandidaat in opleiding”. De FOD Volksgezondheid bezorgt jou dan automatisch een visum om te mogen werken.

2. Zo word je zelfstandig stagiair-tandarts

Je krijgt tijdens je stage begeleiding van een stagemeester. Dat doe je echter niet als werknemer, maar als zelfstandige. Daarvoor zet je volgende stappen.

Bepaal je ondernemingsvorm: eenmanszaak of vennootschap

Startende zelfstandigen kiezen vaak voor een eenmanszaak. Dat brengt het minste papierwerk en weinig kosten met zich mee. Denk je eraan om een vennootschap op te richten? Wend je dan altijd naar een boekhouder. Hij of zij zal je van A tot Z begeleiden.

Voor het vervolg van deze pagina gaan we er van uit dat je een eenmanszaak opricht.

Open een Belgische zakelijke bankrekening

Dat is nodig om je zaak te laten opnemen in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Ook mooi meegenomen: je houdt privé-uitgaven en beroepstransacties gescheiden.

Vraag een ondernemingsnummer aan

Dat doe je door je zaak te registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). De KBO is een databank waarin de gegevens van elke Belgische onderneming worden opgeslagen.

Je zaak registreren in de KBO doe je op een manier die jou best past. Ben je zeker van je zaak? Dan is een online inschrijving voor jou de snelste weg. Branden er nog enkele vragen op je lippen? Dan leg je ze eerst voor aan een expert van Xerius. Hij of zij neemt de laatste drempels weg en bezorgt jou je unieke ondernemingsnummer.

Als tandarts heb je – zoals het officieel heet – “geen btw-hoedanigheid nodig”. Het is daarom niet nodig om je ondernemingsnummer te laten activeren als btw-nummer.

Als tandarts mogelijk btw-plichtig

Oefen je als tandarts enkel therapeutische medische activiteiten uit? Dan blijf je vrijgesteld van btw. 
Oefen je daarnaast ook niet-therapeutische medische activiteiten uit, zoals het bleken van tanden, dan ben je voor die activiteiten wel btw-plichtig.

Twijfel je of je btw-plichtig wordt? Contacteer ons en we klaren de situatie voor je uit.
 

Sluit aan bij een sociaal verzekeringsfonds

Als zelfstandige sluit je verplicht aan bij een sociaal verzekeringsfonds. Ook daarvoor kan je bij Xerius terecht. Elke kwartaal betaal je sociale bijdragen, en in ruil daarvoor geniet jij sociale rechten. Denk daarbij aan pensioenopbouw, ziekteverzekering, en arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Ga langs bij je ziekenfonds

Heb je nog geen ziekenfonds? Met Helan – het ziekenfonds waarmee Xerius samenwerkt – maak je een prima keuze. Door lid te worden is je verplichte ziekteverzekering geregeld. Je kan dan echt gerust zijn, want je krijgt medische kosten terugbetaald en ontvangt een uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Indien je wenst, regelt Xerius in een oogwenk je aansluiting.

In het geval dat je al lid bent van een ziekenfonds: laat gewoon weten dat je statuut gewijzigd is van student > stagiair-tandarts.

Zelfstandige tandarts worden? Dat doe je samen met ons

Xerius regelt voor:

  • je inschrijving bij de KBO (109 euro)
  • je aansluiting als zelfstandige 
  • je inschrijving bij het ziekenfonds (optioneel)

Twijfel je? Vraag het ons.

De dag waarop je begint als zelfstandige kan een belangrijke rol spelen voor je pensioen. Een dag vroeger of later beginnen kan immers een verschil maken voor je sociale bijdragen en je pensioen.

Ons advies: zit je nog met vragen rond je start als zelfstandige? Vraag raad aan een van onze experten.

Contacteer hen op de wijze die je verkiest:

  • vul het onderstaande formulier in en maak een afspraak met één van onze experts.
  • gratis en geheel vrijblijvend; bel 078 05 00 72 en stel je vraag rechtstreeks via de telefoon;
  • of stuur een mail naar contact@xerius.be

3. Maak een afspraak bij een boekhouder

Als zelfstandige is er geen ontsnappen aan: je hebt meer administratieve, financiële en juridische verplichtingen dan een loontrekkende. Maar waarom zou je daar je tijd in stoppen? 


Vind een goede boekhouder en vertrouw al die poespas aan hem of haar toe. Je boekhouder doet dit saaie werk beter dan jij, en houdt bovendien je hand vast bij het doorhakken van enkele ingewikkelde knopen:

  • kies je voor de eenmanszaak of de vennootschap? Start je meteen op eigen benen of loop je warm in een bestaand advocatenkantoor? Combineer je een job in loondienst met zelfstandigenwerk in bijberoep? Het speelt allemaal een rol bij je keuze.
  • hoe optimaliseer je jouw inkomen? Trek je beroepskosten af volgens het wettelijk forfait (met een maximum van 4.060 euro) of kies je voor de werkelijke kosten?
  • welke beroepskosten kan je inbrengen? Denk aan je wagen, je telefoon en je lidmaatschap voor een beroepsorganisatie. Je boekhouder zorgt ervoor dat je het onderste uit de fiscale kan haalt.
vb_tandarts.jpg

4. Ook je bescherming is belangrijk

Dit zijn jouw verplichte verzekeringen

Het beste paard struikelt al eens. Daarom verplicht de wet jou als tandarts om enkele verzekeringen af te sluiten. Die beschermen jou en je cliënten bij een struikelpartij.

  • de verzekering beroepsaansprakelijkheid betaalt de kosten terug wanneer je een fout maakt eigen aan je beroep.
  • de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid regelt de schade die een derde – niet jouw cliënt – oploopt als je onvrijwillig in de fout gaat.

Aanvullende verzekeringen? Goed idee!

Bijkomende dekkingen zijn altijd een prima idee. Door méér te doen dan de verplichte verzekeringen, kan je net zoveel zekerheid bereiken als een ambtenaar of loontrekkende. Overweeg bijvoorbeeld de volgende oplossingen:

Zeker aanvragen: je RIZIV-toelage

Sluit je aan bij het RIZIV, dan ga je ermee akkoord om te werken voor de afgesproken tarieven. Met andere woorden: je rekent je patiënten geen supplementen aan die de ziekenfondsen niet terugbetalen. In ruil voor deze aansluiting bij de conventie ontvang je elk jaar een toelage: het “RIZIV Sociaal Statuut”. Die gebruik je om je sociale bescherming uit te breiden, via een gewaarborgd inkomen of VAPZ. Met andere woorden: om je inkomen van vandaag en morgen te beschermen.

Zodra je dossier wordt goedgekeurd, krijg je een RIZIV-nummer als “kandidaat in opleiding”. Dit nummer moet je vermelden op alle officiële documenten, zoals brieven, getuigschriften en evaluaties. Met dit nummer:

  • geef jij je prestaties aan bij het RIZIV;
  • krijgen je toekomstige patiënten hun medische kosten terugbetaald van hun ziekenfonds.

 

Kreeg je jouw RIZIV-nummer? Vraag dan vóór 30 september je RIZIV-toelage aan. Of beter nog: laat Xerius daarvoor zorgen. Wij houden je administratie zorgvuldig bij en zorgen elk jaar voor de heraanvraag van je toelage. Zo kan jij op twee oren slapen: elk jaar opnieuw is je aanvraag tijdig en correct ingediend.