Verzekeringen voor zelfstandigen, alles op een rij
Een Engelse filosoof schreef ooit: “echte vrijheid is voorbehouden aan de persoon die leeft van zijn eigen werk”. Dat is toch precies wat jij doet als zelfstandige? Die kostbare vrijheid moet je zo goed mogelijk beschermen, met de juiste verzekeringen. Met de Xerius Verzekeringsbuddy ontdek je welke dekkingen passen bij je beroep en je situatie.
Waarom jezelf verzekeren als zelfstandige?
Een antwoord op die vraag krijg je in dit filmpje waarin we je de weg naar meer zekerheid als zelfstandige tonen. Van verplichte verzekeringen tot verzekeringen die we je van harte aanbevelen.
Enkele van de belangrijkste verzekeringen op een rij
Het leven zit vol verrassingen – dat maakt het vaak zo leuk. Voor de onaangename verrassingen bestaat er dikwijls een verzekering. Daarmee bescherm je telkens een specifiek aspect van je activiteit als zelfstandige.
Om je verantwoordelijkheid als zelfstandige te beschermen
De verzekering objectieve aansprakelijkheid brand en ontploffing
Deze verzekering moet je afsluiten wanneer je zaak toegankelijk is voor het publiek. Ontstaat er brand of gebeurt er een ontploffing? Dan kan jij verantwoordelijk gesteld worden door klanten die zich in je zaak bevinden – ook al heb jij geen fout gemaakt. De verzekering vangt dan die klappen voor jou op. Maar niet iedere publiek toegankelijke ruimte is verplicht om deze verzekering te onderschrijven.
De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid 'uitbating'
Slaat Murphy toe tijdens de uitoefening van je activiteit als zelfstandige, dan komt deze verzekering tussenbeide. Bijvoorbeeld: als verhuizer maak je een kras op een peperdure piano.
De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid 'na levering'
Is je werk achter de rug? Dan kan je nog steeds aansprakelijk gesteld worden voor mankementen achteraf. Stel: je installeert een vaatwasser bij een klant, maar sluit in een verstrooid moment de leidingen verkeerd aan. De volgende dag staat de keuken onder water. Je verzekering BA na levering dekt dan de schade.
De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid 'beroepsaansprakelijkheid'
Deze dekking beschermt jou bij beroepsfouten, en is verplicht voor enkele intellectuele beroepen zoals advocaten, makelaars en architecten. Toch kan ze ook voor andere professionals interessant zijn. Neem nu bijvoorbeeld een schoonheidsspecialiste, die tijdens laserontharing een brandwonde veroorzaakt bij de klant. Je verzekering BA beroepsaansprakelijkheid komt dan tussenbeide.
De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid 'auto en bestelwagen'
Ga je de baan op voor je zaak? Dan ben je bij een ongeval gedekt tegen schade die je aan anderen veroorzaakt. Deze verzekering kan je echt niet skippen. Zonder BA auto en bestelwagen krijg je zelfs geen nummerplaat.
De tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid (in de bouwsector)
Als architect, aannemer of bouwprofessional ben je 10 jaar lang aansprakelijk voor de stevigheid en de stabiliteit van de woning. Krijg je binnen die periode gedonder over het werk dat jij uitvoerde? Dan springt deze verzekering voor jou in de bres.
De cyberverzekering
Stuur je onbewust een e-mail met virus door naar iemand anders? Is je website onvoldoende beveiligd tegen hacking en worden privé gegevens van je klanten gestolen ? Dan kan jij aansprakelijk gesteld worden voor de schade die daaruit voortvloeit. Deze verzekering zorgt dan voor de nodige bescherming, want er kunnen nog forse boetes bovenop vasthangen aan een veroordeling.
Om je medewerkers te beschermen
Hier is de arbeidsongevallenverzekering veruit de belangrijkste dekking. Zoals de naam al zegt, zijn je mensen beschermd bij ongevallen tijdens het werk. Ook de weg van en naar de werkplek valt onder deze dekking.
Om de goederen van je zaak te beschermen
De brandverzekering
beschermt je zaak en je woning onder meer tegen brand, waterschade en storm.
De diefstalverzekering
is een aanvulling op je brandverzekering. Krijg je ongewenst bezoek, dan zijn je materiaal, je goederen en het geld in je kassa verzekerd.
De verzekering informatica & elektronisch materiaal
dekt je informatica tegen diefstal en schade. Om een voorbeeld te geven dat ons allemaal al eens is overkomen: je morst een kopje koffie over je toetsenbord. In dat geval komt de verzekering tussen in de aankoop van een nieuwe pc en de kosten voor het herstellen van je gegevens.
De verzekering cyberrisico’s
beschermt jou tegen tal van cyberincidenten, zoals cyberafpersing en virussen. Hoeft niet, zeg je? Het voorbije jaar werd bijna de helft van alle Belgische bedrijven het slachtoffer van een cyberaanval.
Ben je op weg met materieel of koopwaar van grote waarde? Bescherm dan je lading met de verzekering vervoerd materieel en koopwaar. Ideaal voor vaklui zoals loodgieters, schrijnwerkers en elektriciens, die vaak met duur gereedschap onderweg zijn.
Kan je na een brand niet meteen opstarten? Dan valt het inkomen van je bedrijf terug op nul. De bedrijfsschadeverzekering vangt dan de vaste en semivariabele kosten op. Zo kan je een faillissement na brand vermijden.
Om je toekomst als zelfstandige te beschermen
Met een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) spaar je een extra pensioenkapitaal bij elkaar, waarmee je het beperkte wettelijke pensioen kan aanvullen. Bovendien bespaar je elk jaar flink op je belastingen en je sociale bijdragen.
Ben je lange tijd buiten strijd door ziekte of een ongeval? Dan zorgt de verzekering Gewaarborgd Inkomen ervoor dat je een inkomen krijgt bovenop de vergoeding van het ziekenfonds.
Welke verzekeringen heb jij nodig?
Samen met verzekeringsexperts en professoren ontwikkelde Xerius een tool om je situatie door te lichten: de Xerius Verzekeringsbuddy. Je beantwoordt enkele eenvoudige vragen en krijgt zo een inzicht in de risico’s die jij als ondernemer (in spe) loopt. En vooral: hoe jij je hiertegen beschermt met de juiste verzekeringen.