Stap 4: richt je vennootschap op
Stel de statuten op
Met andere woorden: definieer de spelregels van de vennootschap. Bij vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid (bv, cv, nv) is dat een klus voor de notaris. Bij onbeperkte aansprakelijkheid (VOF, CommV en maatschap) mag je dit varkentje zelf wassen.
Een aantal bepalingen moet verplicht in je statuten staan. Uiteraard kan je ook eigen regels toevoegen, voor zover ze niet indruisen tegen de wet.
Je statuten vermelden onder meer:
- het doel van je vennootschap, met daarin de activiteiten die de vennootschap mag uitoefenen;
- de oprichters en hun inbreng;
- het kapitaal van de vennootschap;
- de organisatie van het bestuur;
- wanneer de jaarlijkse algemene vergadering van de aandeelhouders moet plaatsvinden;
- wanneer het boekjaar begint en eindigt.
Ga langs bij de notaris
In het kantoor van de notaris wordt je vennootschap geboren. Daar hou je de eerste vergadering met de oprichters en benoem je minstens één bestuurder. Meestal is dat een van de oprichters. Ontkurk gerust een fles champagne op het succes.
De notaris trekt vervolgens naar de Rechtbank van Koophandel. Op de griffie legt hij het verslag van de vergadering neer plus een uittreksel uit de statuten. Vanaf dat moment “bestaat” je vennootschap.
De oprichtingstekst verschijnt in het Belgisch Staatsblad. Zo wordt je onderneming openbaar gemaakt aan alle Belgen. Op dat moment maakt de griffie voor je vennootschap een ondernemingsnummer aan in de Kruispuntbank van Ondernemingen.