Wijzig je statuut als zelfstandige
“Het kan verkeren”. De lijfspreuk van de dichter Bredero geldt ook voor jouw zaak. Wijzigt je situatie, en wil je jouw statuut daarop afstemmen? Dan ben je bij Xerius van harte welkom voor advies en ondersteuning.
“Het kan verkeren”. De lijfspreuk van de dichter Bredero geldt ook voor jouw zaak. Wijzigt je situatie, en wil je jouw statuut daarop afstemmen? Dan ben je bij Xerius van harte welkom voor advies en ondersteuning.
Er zijn oneindig veel mogelijke situaties waarin je statuut wijzigt. Stel bijvoorbeeld dat je samen met je partner een eenmanszaak uitbaat – jij als zelfstandige in hoofdberoep, je partner als meewerkende echtgenoot. De zaken draaien zo lekker, dat jullie de eenmanszaak willen omsmeden tot een vennootschap. Dan is je partner geen meewerkende echtgenoot meer, maar zelfstandige in hoofdberoep.
Nog een ander voorbeeld. Stel dat je partner halftijds werkt en meehelpt in jouw eenmanszaak. Hij of zij is dan niet aangesloten als zelfstandige. Stopt je partner echter met de job om voltijds bij te springen in je zaak? Dan is een aansluiting nodig als meewerkende partner.
Zie je door de bomen het bos niet meer? Kies dan voor de oplossing waarmee je altijd juist zit: contacteer Xerius en laat je adviseren door onze experts.
Je stak eerst je teen in het water door te starten als zelfstandige in bijberoep? En nu wil je er helemaal induiken? Dan stap je over naar zelfstandige in hoofdberoep. Hier lees je wat het concreet betekent om je eigen baas te worden.
Breng eerst en vooral je sociaal verzekeringsfonds op de hoogte van je overstap. Zij passen je sociale bijdragen aan, zodat je optimaal beschermd blijft. Je overstap heeft immers een invloed op deze bijdragen – die verhogen in de meeste gevallen. Als zelfstandige in hoofdberoep betaal je immers altijd een minimumbijdrage van 890,51 euro ongeacht je inkomen. Al kan je ook gebruikmaken van de starterskorting als je inkomen beperkt is. Wil je weten hoeveel jouw sociale bescherming precies kost? Dan kan je je sociale bijdragen berekenen.
Omschakelen van bijberoep naar hoofdberoep is trouwens niet altijd een vrije keuze. Dat gebeurt ook als je niet meer voldoet aan de voorwaarden van zelfstandige in bijberoep. Wanneer je jouw werkloosheidsuitkering verliest, bijvoorbeeld.
Voor wat, hoort wat. In ruil voor je hogere sociale bijdragen geniet jij het complete pakket van sociale rechten als zelfstandige in hoofdberoep. Dat kan je zelfs aanvullen met extra bescherming, waardoor je sociale bijdragen verlagen en je minder belastingen betaalt. Hier krijg je al je sociale rechten als zelfstandige onder ogen.
Nu we het toch over je sociale rechten hebben: denk eraan om je ziezkenfonds in te lichten dat je voortaan als zelfstandige in hoofdberoep door het leven gaat.
Zoals je hierboven kon lezen: verwittig eerst en vooral je sociaal verzekeringsfonds. Je omschakeling van bijberoep naar hoofdberoep gaat dan onmiddellijk in.
Een tip: kies je timing goed uit. Stop je bijvoorbeeld op 15 februari als loontrekkende? Dan telt het hele eerste kwartaal als zelfstandige in hoofdberoep. Omgekeerd is dat niet zo. Ben je zelfstandige in hoofdberoep, en begin je op 15 februari als loontrekkende? Dan ben je pas vanaf het tweede kwartaal zelfstandige in bijberoep.
De overstreek kan ook in de andere richting. Uiteraard heeft ook die stap gevolgen voor je sociale rechten, sociale bijdragen en uitkeringen.
Je wil het beste van twee werelden combineren: de vrijheid van je eigen zaak plus de zekerheid van een vaste baan. Ga je minstens halftijds aan de slag als loontrekkende of ambtenaar, dan word je zelfstandige in bijberoep. Dat is ook zo in de volgende gevallen:
Als loontrekkende of ambtenaar regelt je werkgever jouw sociale bescherming. Daarom bouw je als zelfstandige in bijberoep geen extra rechten op, ook al betaal je sociale bijdragen. Deze worden dan gebruikt om zelfstandigen te helpen die het minder breed hebben.
Net als in hoofdberoep betaal je in bijberoep een sociale bijdrage van 20,5% van je belastbaar inkomen. Het grote verschil: in bijberoep bestaat er geen minimumbijdrage. Het bedrag is altijd gebaseerd op je werkelijke inkomen. Of je nu 1.000 euro of 100.000 euro verdient per jaar.
Omdat je nu minder tijd hebt voor je zaak – je hebt immers ook je vaste job – is de kans groot dat je inkomen als zelfstandige vermindert. Hou daarom zeker in het oog of je sociale bijdragen kunnen verlagen.
Moraal van het verhaal: contacteer Xerius over deze kwestie. Ook je boekhouder kan jou helpen om deze knoop door te hakken.
De eerste stap is altijd: je sociaal verzekeringsfonds verwittigen. Xerius regelt het papierwerk en past je sociale bijdragen aan.
De wijziging gaat dan in op de eerste dag van het volgende kwartaal. Om een voorbeeld te geven: start je op 1 februari als voltijds werknemer? Dan zal je pas vanaf 1 april de bijdragen betalen van een zelfstandige in bijberoep.
Daarop bestaat één uitzondering: wijzigingen op de eerste dag van een kwartaal gaan onmiddellijk in. Begin je op 1 april als werknemer of ambtenaar? Dan ben je op diezelfde dag zelfstandige in bijberoep en betaal je meteen de bijbehorende sociale bijdragen.
Dan eindigt uiteraard je statuut. Dat gebeurt meer bepaald op het volgende moment:
Dat hangt af van je plannen.
De grootste verschillen zitten in de sociale bijdragen en de sociale bescherming die je opbouwt. Je leest er alles over op de pagina’s over aansluiten in hoofdberoep en zelfstandige in bijberoep.
Veel zelfstandigen doen na hun wettelijke pensioendatum gewoon verder. Ze vinden het gewoon prettig om geld te verdienen met hun passie. Al gebeurt de volharding soms ook uit pure noodzaak, wanneer het pensioen niet volstaat om rond te komen.
Als gepensioneerd-zelfstandige betaal je lagere sociale bijdragen. Uiteraard bouw je daarmee geen pensioenrechten op. Je bent immers al op pensioen. Welke sociale bescherming je wel geniet? Daar lees je alles over op deze pagina.
Hoofdberoep, bijberoep, meewerkende partner, student-zelfstandige en ga zo maar door. Het statuut van zelfstandige kent heel wat categorieën. Aan elk vakje zijn andere sociale rechten verbonden. En als gevolg daarvan: andere sociale bijdragen.
Wie werkt, betaalt sociale bijdragen. Als werknemer of ambtenaar is dat een pijnloos gebeuren. De baas houdt de bijdragen af van je loon en zorgt zo voor je sociale bescherming.
Dat is ook het geval wanneer je zelfstandige bent in bijberoep – en dus ook loontrekkende of ambtenaar bent. Je bouwt dan sociale rechten op via je hoofdberoep, en geniet van alle rechten verbonden aan jouw statuut van werknemer.
Als zelfstandige regel je deze sociale bescherming zelf, door aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds zoals Xerius. Wij zetten je sociale bijdrage om in een uitgebreid vangnet.
Andere sociale rechten brengen andere sociale bijdragen met zich mee. Dat merk je het best bij de categorieën hoofdberoep en bijberoep. Verneem je graag welke sociale bijdragen vasthangen aan je inkomen en je statuut? Dat bereken je hier in een oogwenk.