Starten als zelfstandige in hoofdberoep: wat betekent dat?
Starten…
Om zelfstandige te worden moet er eerst een onderneming zijn. Treedt je niet toe tot een bestaande onderneming? Dan richt je er een op. Daarbij heb je de keuze tussen een eenmanszaak of een vennootschap. Omdat de meeste zelfstandigen bij de opstart in hoofdberoep kiezen voor de eerste optie, staan we daar iets langer bij stil. Loopt je zaak als een trein, dan kan je nog altijd overstappen naar een vennootschap.
…als zelfstandige…
Je staat dus op je eigen benen. “Eigen meester, niemands knecht”, zoals het spreekwoord zo mooi zegt. Je zorgt zelf voor je inkomen, en bijgevolg ook voor je sociale bescherming. Je hebt nu eenmaal geen baas boven jou die de portemonnee bovenhaalt voor je RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing.
…in hoofdberoep.
Je statuut als zelfstandige – hoofdberoep of bijberoep – is geen keuze die je zelf kan maken. Je statuut hangt af van je situatie, en die kan je makkelijk zelf nagaan. Laten we kijken of je een van onderstaande vakjes kan aanvinken:
- je hebt geen andere job naast je zelfstandige activiteit;
- of je werkt minder dan 50% als werknemer;
- of je werkt minder dan 50% als ambtenaar buiten het onderwijs;
- of je werkt minder dan 60% als leerkracht met een vaste benoeming;
- of je werkt minder dan 50% als leerkracht zonder vaste benoeming.
Ergens een kruisje gezet? Dan is je eigen zaak jouw belangrijkste bron van inkomsten, en word je automatisch zelfstandige in hoofdberoep. In dat geval zijn er een hele boterham aan sociale rechten als zelfstandige waar je op kan rekenen.
Ben je niet helemaal zeker van je vakjes? Neem dan contact op met Xerius. Onze experts weten jou snel te vertellen welk statuut bij jou past.