Alcohol verkopen? Handelaarsvergunning aanvragen!

Zag je ooit “The Untouchables” van Brian de Palma? Deze schitterende gangsterfilm speelt zich af tijdens de Drooglegging, toen de verkoop van alcohol in de VS aan banden lag. Dat verbod is al lang opgeheven, maar de verkoop is nog altijd gereglementeerd. Zo moet je in ons land een handelaarsvergunning alcohol aanvragen.

Wanneer heb je de handelaarsvergunning alcohol nodig?

Je hebt de “vergunning ethylalcohol en alcoholhoudende dranken” – zoals de officiële naam luidt – nodig wanneer je alcoholhoudende dranken verkoopt. Het maakt niet uit of je een groothandel of kleinhandel bent.


Nachtwinkels, superettes, supermarkten, tankstations en zelfs frituren die een blikje bier verkopen bij de friet – ze vallen allemaal onder de verplichting. Wordt de alcohol ter plaatse genuttigd, zoals in een café of restaurant? Dan hoeft de vergunning niet. Maar als je daar sterke dranken schenkt, heb je wel weer een vergunning sterke dranken nodig. Die tik je op de kop in de gemeente waar je zaak gevestigd is.


De vergunning heeft een puur fiscaal doel. De dienst Douane en Accijnzen controleert zo of alle taksen op alcohol geheven zijn. Je mag je dan ook aan een fikse boete verwachten als je alcohol verkoopt zonder vergunning.





Welke informatie bezorg je aan Xerius?

Xerius helpt jou graag bij het aanvragen van je vergunning. Wij regelen die erkenning tussen pot en pint met je inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Daarvoor hebben wij enkel wat informatie van jou nodig:

  • het adres van de zaak waar je alcohol wil verkopen en het adres waar je boekhouding ligt. Zo kan de dienst Douane en Accijnzen jou een bezoekje brengen als ze het voelen kriebelen;
  • welke alcoholhoudende dranken je wil verkopen.

Open je verschillende vestigingen waar je alcohol verkoopt? Dan is voor elke vestiging een vergunning nodig.





Zo zorgt Xerius voor je handelaarsvergunning alcohol

Vraag de vergunning online aan. Startte je nog geen zaak op? Dan regelen wij in één moeite door ook je inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Vervolgens stappen we naar de dienst Douane en Accijnzen. Daar spelen we alle nodige informatie door. Is je vergunning in kannen en kruiken? Dan stuurt de dienst Douane en Accijnzen deze rechtstreeks naar jou op.




Is je zaak al opgestart?

Dan vragen wij meteen je vergunning aan.


72,6 euro

inclusief btw

voor de samenstelling van je dossier en de opvolging van je aanvraag.

Handelaarsvergunning alcohol aanvragen


Is je zaak nog niet opgestart?

Neem dan een stapje terug en start je zaak op. Maar geen nood. Ook daarvoor kan je bij Xerius terecht. Nog beter zelfs, wij zorgen daarvoor en vragen tegelijk je handelaarsvergunning alcohol aan.



Wil je een bijkomende vestiging openen?

Ook dat brengen wij in orde, samen met de aanvraag van je handelaarsvergunning alcohol.

Bijkomende vestiging openen

Misschien vraag je je dit nog af?

  • Zijn er nog activiteiten waarvoor ik deze vergunning nodig heb?

    Inderdaad, ook in de volgende gevallen moet je de handelaarsvergunning alcohol op tafel leggen:

    • je vervaardigt of verwerkt alcohol;
    • je gebruikt alcohol als monster voor analyses, productietesten of wetenschappelijk onderzoek;
    • je gebruikt alcohol voor productieprocessen, in de medische sector of voor wetenschappelijk onderzoek;
    • je gebruikt gedenatureerde ethylalcohol (alcohol als schoonmaakmiddel of verdunningsmiddel) voor een economische activiteit.

    Wil je echt zeker weten of je dit papiertje nodig hebt? De dienst Douane en Accijnzen organiseert regelmatig infosessies voor startende ondernemers. Ook je beroepsvereniging weet beslist meer te vertellen.

     
  • Heb ik nog meer vergunningen nodig wanneer ik alcoholhoudende dranken verkoop?

    • Alcoholhoudende dranken zijn voedingsmiddelen. Je hebt dus ook een eetwarenvergunning nodig.
    • Verkoop je in je nachtwinkel, superette of tankstation ook tabakswaren? Dan heb je een tabaksvergunning nodig.

    Xerius kan deze vergunningen voor jou regelen. Vaak brengen we dat in orde samen met de inschrijving van je zaak in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Zo spaar jij flink wat tijd en werk uit.

Wat vind je op deze pagina?