Hoe worden je sociale bijdragen berekend?
Mensen in loondienst betalen sociale bijdragen op het bruto inkomen. Bij jou als zelfstandige is dat niet het geval: daar is het netto belastbaar inkomen de basis. Je netto inkomen is je bruto inkomen min de beroepskosten.
Als starter betaal je voorlopige sociale bijdragen
De wetgever pinde je sociale bijdragen vast op 20,5% van je netto belastbaar inkomen – lees jaarinkomen. Maar als starter heb je nog geen jaarinkomen en dus betaal je een voorlopige bijdrage.
Daarbij heb je de keuze uit:
- een forfaitair minimumbedrag
- of een inschatting die je zelf maakt, bij voorkeur samen met je boekhouder
Je hebt de keuze uit deze beide opties, maar als starter maakt de overheid de allereerste keuze in jouw plaats. Daarom staat op je eerste betalingsverzoek voor je sociale bijdragen het forfaitaire minimumbedrag vermeld. Jij kan dan beslissen om dit voorstel te aanvaarden of om zelf een schatting door te geven.
1. Het forfaitair minimumbedrag
De wetgever bepaalde dit bedrag op 890,51 euro per kwartaal, en dat bij een jaarinkomen tot 16.861,46 euro voor zelfstandige in hoofdberoep. Zoals je hierboven al kon lezen, krijg je als starter deze optie voorgeschoteld op je eerste afrekening. Omdat het bedrag vast ligt, is dit een veilige optie. Je kan immers geen boete krijgen wegens te weinig betaalde sociale bijdragen, zelfs als later blijkt dat je op basis van je jaarinkomen meer had moeten betalen.
Voor veel starters blijft het echter lastig om elk kwartaal die minimumbijdrage op te hoesten, zeker wanneer het inkomen een eind onder die 16.861,46 euro ligt. In dat geval kan je de starterskorting aanvragen. Je geniet dan een verlaagde bijdrage gedurende de eerste 4 kwartalen van je zelfstandige bestaan. Om precies te zijn:
- 459,86 euro bij een jaarinkomen onder 8.707,35 euro;
- Bij een jaarinkomen tussen 8.707,35 euro en 16.861,46 euro berekenen we je bijdragen op het jaarinkomen dat je opgeeft (bijvoorbeeld op 10.000 euro).