Wat is een zelfstandig helper?
Als zelfstandig helper ondersteun of vervang je een zelfstandige die een eenmanszaak heeft. Met andere woorden: je helpt een natuurlijk persoon van vlees en bloed. Je kan dus geen zelfstandig helper zijn van een vennootschap, zoals een nv of bv. In dat geval ben je een werkend vennoot.
Je gaat aan de slag zonder arbeidsovereenkomst, maar je dient wel aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Cruciaal is dat je beschikt over de vrijheid om je opdracht in te vullen zoals je dat zelf wil. Is dit niet het geval, dan moet je ingeschreven staan als werknemer.
Een voorbeeld maakt dit duidelijk
Je beste vriend – die je al kent sinds de lagere school – baat de cafetaria uit van een sporthal. Na de trainingen en wedstrijden van de zaalvoetbalclub komt hij handen te kort, dus schiet jij vier dagen per week te hulp. Jij kan dat doen zonder zelf een eenmanszaak op te starten. Je sluit gewoon aan bij een sociaal verzekeringsfonds als zelfstandig helper in de eenmanszaak van je vriend.
Krijg je de smaak te pakken, en wil je in het weekend ook bijspringen in het restaurant van je oom en het tuincentrum van je ouders? Dan kan je wel een eenmanszaak oprichten en een factuur sturen voor de uren die je overal klopt.
Wat als je slechts heel af en toe helpt in een zaak?
Dan ben je een toevallig helper: je werkt niet regelmatig in de zaak, en je klopt in totaal minder dan 90 dagen per jaar. Het woord “toevallig” is daarbij heel belangrijk. Ga je elk jaar helpen in het restaurant van je oom tijdens de kermis, de absolute topdagen van het jaar? Dan is er sprake van een weerkerende regelmatige hulp en ben je geen toevallig helper.