Online ondernemingsloket: voor je administratie

De weg naar je eigen zaak ligt geplaveid met administratieve klussen. Om het jou makkelijk te maken, zette Xerius het online ondernemingsloket op poten. Daar kan jij alle papierwerk digitaal in orde brengen. Dat bespaart jou heel wat heen-en-weer-geloop, zodat je energie te over hebt voor wat echt telt: de opstart van je zaak.

Ik start mijn zaak

Start je eigen eenmanszaak als zelfstandige (natuurlijk persoon)

Vraag hier het ondernemingsnummer aan voor je eenmanszaak. Maak het jezelf gemakkelijk: regel in één moeite door ook je aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds en de activatie van je btw-nummer.

Eenmanszaak online inschrijven

Start een zaak als vennootschap (rechtspersoon)

Je vennootschap is opgericht en je kreeg een ondernemingsnummer van de Ondernemingsrechtbank? Registreer dan hier je onderneming in de KBO. Ook in dit geval kan je het jezelf makkelijk maken, door in één vlotte beweging jezelf en je vennootschap aan te sluiten bij het sociaal verzekeringsfonds en je btw-nummer te activeren.

Vennootschap online opstarten

Publicatie van een onderhandse oprichting in het Belgisch Staatsblad

De oprichting van je vof of gcv kan via een onderhandse akte. Heb je deze nog niet neergelegd bij de Ondernemingsrechtbank? Dan kan Xerius dit voor jou regelen.

Oprichting publiceren

Je btw-nummer online aanvragen

Oefen je btw-plichtige activiteiten uit? Dan regel je hier makkelijk de activatie van je btw-nummer.

 

Na je inschrijving bezorgt de Kruispuntbank van Ondernemingen jou je ondernemingsnummer. Met dat nummer vraag je dan “btw-hoedanigheid” op, zoals dat heet in ambtenarentaal. Je krijgt dan een btw-nummer, dat je vermeldt op alle documenten van je zaak.

 

Een tip: heb je het btw-nummer aangevraagd, maar zit het nog in de pijplijn? Dan kan je toch al facturen versturen. In plaats van je nummer zet je dan “btw-nummer in aanvraag”.

Btw-nummer aanvragen 

Regel online je registratie als syndicus

Als syndicus ben je letterlijk een sleutelfiguur – heb je ’m? Zo’n belangrijk mandaat moet verplicht opgenomen worden in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Ook dat varkentje was je makkelijk online, via Xerius ondernemingsloket.

Registreren als syndicus

Xerius helpt bij de online aanvraag van je vergunningen

Heb jij een vergunning nodig voor je zelfstandige activiteit? Dat weet Xerius jou te vertellen wanneer je jouw zaak inschrijft. De meeste van deze boterbriefjes kunnen wij zelfs voor jou aanvragen, met een klik op de knop. Hieronder vind je het hele overzicht. Meer weten over een vergunning? Een klik op de link in de tekst maakt jou wijzer.


FAVV: eetwarenvergunning

Deze vergunning heb je nodig als je voedingsmiddelen fabriceert, invoert, in de handel brengt, verpakt of transporteert. Ben je op een andere manier actief in de voedselketen? Dan dien je de eetwarenvergunning eveneens aan te vragen, zelfs al ben je het kleinste schakeltje. Om een voorbeeld te geven: ook als je meststoffen verhandelt, kippen transporteert of zaadjes van slaplanten verkoopt.

Eetwarenvergunning aanvragen

Tabaksvergunning

Hoe groot of klein je zaak ook is, deze vergunning heb je nodig om rookwaren te verkopen waar tabak in zit. Zoals sigaretten en sigaren, inderdaad. En dus niet voor de verkoop van elektronische sigaretten. Deze bevatten geen tabak, en daarom is een tabaksvergunning niet vereist.

Tabaksvergunning aanvragen

Handelaarsvergunning alcohol

Handelt je groothandel of kleinhandel in ethylalcohol en alcoholhoudende dranken? Dan dien je deze ”handelaarsvergunning alcohol” aan te vragen bij Douane en Accijnzen. Let wel: de gemeente waar je zaak gevestigd is, kan vragen naar een bewijs van goed gedrag en zeden.

 

Wil je ook sterke drank verkopen? Dan dien je een bijkomende vergunning aan te vragen. Die luidt – hoe verrassend – “vergunning verkoop van sterke dranken”.

Handelaarsvergunning alcohol aanvragen

Machtiging ambulante handel

Met dit papiertje mag je “op de markt gaan staan”, zoals de volksmond zegt. Met andere woorden: de machtiging ambulante handel geeft je toestemming om te verkopen op openbare markten en privémarkten, op straat, op evenementen of huis-aan-huis.

Machtiging ambulante handel aanvragen

Machtiging kermisattractie

Ben je de gelukkige bezitter van een paardenmolen, spiegelpaleis, lunapark of andere kermisattractie? Of serveer je lekkers op een kermis? Vraag dan de bijhorende machtiging aan.

Machtiging kermisattractie aanvragen

EORI-nummer

Wie ben je en wat doe je? Die info halen de douaneautoriteiten van de EU uit dit verplichte identificatienummer. Je hebt het nodig voor of de import of export van goederen naar of van de Europese lidstaten. Zonder EORI-nummer zijn de cruciale douaneformaliteiten – zoals een aangifte of de aanvraag van een vergunning – niet mogelijk.

EORI-nummer aanvragen

Erkenning aannemer openbare werken klasse 1

Als aannemer werken uitvoeren voor de overheid? Dan heb je deze erkenning nodig om mee te dingen naar een opdracht. Dit kwaliteitslabel geeft de overheid alle nodige informatie over de partijen waarmee ze in zee gaat.

Erkenning aanvragen

Vergunning beenhouwer-spekslager

Verwerk of verhandel je vers, bereid of opgelegd vlees? Dan heb je in Wallonië en Brussel – en dus niet in Vlaanderen – de vergunning beenhouwer-spekslager nodig. Verkoop je alleen voorverpakt vlees? Dan hoeft de vergunning niet.

Vergunning aanvragen

LEI-code

LEI is een letterwoord voor “Legal Entity Identifier”. Daar ben je niet veel wijzer mee, dus vertellen we erbij dat je dit unieke identificatienummer nodig hebt om aandelen, staatsbons en obligaties te kopen en verkopen op de beurs. Via je LEI-code kan elke transactie geïdentificeerd worden, wat de handel transparanter maakt.

LEI-code aanvragen

Online aansluiten bij sociaal verzekeringsfonds

Anders dan bij loontrekkenden of ambtenaren – waar de werkgever de sociale bescherming regelt – dop je als zelfstandige zelf dat boontje. Daarvoor sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds zoals Xerius. Wij zetten je sociale bijdragen om in sociale rechten zoals pensioen, groeipakket en tussenkomst bij medische kosten.


Aansluiting zelfstandige

Als zelfstandige ben je verplicht om aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Ook je partner, vennoten of helpers sluit je langs deze weg aan bij Xerius.

Sluit aan als zelfstandige

Aansluiting vennootschap

Voer je jouw zelfstandige activiteiten uit via een vennootschap? Dan moet ook deze vennootschap aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Die aansluiting regel je hier. Je kan meteen ook de bijdragen van je vennootschap laten berekenen.

Online je vennootschap regelen

Aansluiting meewerkende echtgenoot

Steek je een handje toe in de eenmenszaak van je partner? Dan kan je aansluiten als meewerkend echtgenoot, en zo sociale bescherming genieten.

Aansluiten als meewerkende echtgenoot

Wat vind je op deze pagina?