Klasse
Bouwen voor de overheid? Je erkenning als aannemer
Veel aannemers dromen ervan om werken uit te voeren voor de overheid. Om die droom waar te maken moet je wel de juiste vergunning aanvragen. Xerius wijst je de weg naar de juiste klasse en de juiste categorie, en helpt jou vervolgens met je dossier.
Jij wil werken uitvoeren voor de overheid?
Jij bent een aannemer met ambitie. Dat zien we graag! Om deel te nemen aan openbare aanbestedingen heb je wel een erkenning nodig als aannemer. Sterker nog: sinds kort is de erkenning ook vereist wanneer je in onderaanneming voor de overheid werkt.
Je erkenning als aannemer aanvragen is een slim idee. Ook al moet je de vergunning niet op tafel leggen voor alle werken, ze staat altijd mooi als kwaliteitslabel voor je onderneming.
Soorten erkenningen: over het bos en de bomen
Bij het aanvragen van je vergunning moet je enkele knopen doorhakken. Voor welke klasse, welke categorie en welke ondercategorieën wil je aan de slag? Dat is een behoorlijk complexe puzzel.
- De klassen maken duidelijk voor welk budget je opdrachten mag aannemen. Hoe hoger je klasse, hoe groter het budget van de werken.
- De categorieën en ondercategorieën vertellen meer over jouw activiteit. Zijn dat bouwwerken, baggerwerken, grondwerken of nog iets anders? Onze specialisten helpen jou graag om door de bomen het bos te zien. Misschien past jouw bedrijf wel in meerdere vakjes?
Ben je uit het goede aannemershout gesneden?
De overheid vraagt bewijzen, bewijzen, bewijzen. Je krijgt een erkenning wanneer je aantoont uit het goede aannemershout gesneden te zijn:
- bewijs je technische bekwaamheid met referenties van uitgevoerde werken en een attest bedrijfsbeheer en beroepskennis;
- bewijs dat je zaak financieel gezond is met jaarlijkse omzetcijfers;
- bewijs je professionele integriteit met een attest van goed zedelijk gedrag of een uittreksel uit het strafregister.
Deze documenten mag je gewoon aan Xerius bezorgen. Wij voegen ze dan bij je aanvraag. Heb je de erkenning als aannemer op zak? Dan ben je voor vijf jaar gerust.
Wat doe je als beginnende aannemer?
Als starter valt het niet mee om dat drievoudig bewijs op tafel te leggen. Daarom kan je een voorlopige erkenning aanvragen, die 20 maanden geldig is.
Ding je alleen mee naar werken in Klasse 1? Dan moet je geen referentie of omzet aantonen, en heeft het dus geen zin om een voorlopige erkenning aan te vragen. Je gaat daarom beter meteen voor de gewone erkenning.
Voor welke werken heb je geen vergunning nodig?
Dat hangt af van het budget. Bij werken van minder dan 75.000 euro in de hoofdcategorieën en 50.000 euro in de ondercategorieën moet je geen vergunning voorleggen.
Zo zorgt Xerius voor jouw vergunning
We duiken in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Daar pluizen we uit of jij voldoet aan de voorwaarden voor de erkenning die je wenst. Is dat niet het geval? Dan overleggen we samen met jou hoe we daar een mouw kunnen aan passen.
Vervolgens krijg jij van ons een lijstje met de documenten die we nodig hebben. Wat we zelf kunnen opsnorren, doen we uiteraard zelf. Daarmee vallen we jou niet lastig.
Is je dossier volledig? Dan kloppen we ermee aan bij de FOD Economie. Hun erkenningscommissie vergadert éénmaal per maand. Je moet dus maximaal 30 dagen geduld oefenen voor nieuws.
Kostprijs
151,25 euro
605 euro
726 euro
1.089 euro
Klasse
Kostprijs
151,25 euro
Klasse
Kostprijs
605 euro
Klasse
Kostprijs
726 euro
Klasse
Kostprijs
1.089 euro
Afhankelijk van de klasse vraagt de procedure meer of minder administratie. Dat verklaart waarom de ene vergunning meer kost dan de andere.
Ik heb nog geen erkenning, maar doe graag mee aan een openbare aanbesteding. Kan dat?
Waag absoluut je kans. Je erkenning moet pas in orde zijn bij de toewijzing van de opdracht. Dien je kandidatuur dus zeker in, en contacteer meteen Xerius. Dan trekken we samen een sprintje om je vergunning als aannemer tijdig in orde te krijgen.