Abstract, descriptief of emotioneel?
Je kan alle kanten uit met een merknaam. De ene laat niets aan de verbeelding over – denk aan CarGlass – terwijl de andere niet het minste tipje van de sluier oplicht, zoals in het geval van Kodak. Tussen deze uitersten zit heel wat speelruimte. Waar denk je bijvoorbeeld aan bij een merknaam zoals “Exterioo”? Inderdaad: aan exterieur, want het gaat om een merk van tuinmeubelen. Deels beschrijvend, deels abstract.
Beschrijvende merknamen hebben hun duidelijkheid als voordeel, maar dragen ook een eigen kruis. Vaak kan je deze woorden niet deponeren, omdat ze te algemeen zijn. Zo is “CarGlass” als naam helemaal niet beschermd. De oplossing: het logo en het beeldmerk beschermen, en zo het merk toch enigszins veilig stellen.
Een beschrijvende merknaam heeft nog een andere molensteen om de nek. Als je activiteiten wijzigen, kan de naam begrenzend werken. Toen CarGlass zijn service uitbreidde naar carrosserie, diende de onderneming dat uitgebreid te communiceren. De doelgroep associeerde het merk immers niet met de nieuwe service. De andere oplossing – de merknaam veranderen – was al helemaal geen optie, gezien de naam CarGlass bij zoveel mensen een belletje doet rinkelen.