Starten als werkend vennoot

In een startende vennootschap is werk te over. Steek jij mee de handen uit de mouwen, en doe je dat zonder arbeidsovereenkomst? Dan ben je officieel een “werkend vennoot”, en dien je aan te sluiten als zelfstandige bij een sociaal verzekeringsfonds.

manuelcolasse_nl.jpg

Wat is een werkend vennoot?

De vlag “werkend vennoot” dekt twee ladingen. “Werkend”, omdat je mee de mouwen opstroopt om het kapitaal te laten renderen. En “vennoot”, omdat je dit doet als aandeelhouder, zonder arbeidscontract.

In het eerste deel schuilt het verschil met een stille vennoot, die alleen kapitaal inbrengt en verder aan de zijlijn staat. Hij werkt niet in de vennootschap en houdt zich evenmin bezig met het bestuur ervan.

Werkend vennoot statuut

“Werkend vennoot” is de naam voor een rol die je opneemt binnen de vennootschap. Het is dus niet de naam van je statuut. Zoals je hieronder kan zien, hangt je statuut als werkend vennoot af van je situatie – en dus van de categorie waarin je aansluit als zelfstandige.

In welke categorie sluit je aan als zelfstandige?

Dat hangt af van je situatie. Hieronder vind je een kort overzicht. Pluis je het graag na in detail? Hier lees je een overzicht van alle categorieën waarin je als werkend vennoot kan aansluiten.

 

Situatie 1: je hebt geen andere professionele activiteit

Dan ben je een volbloed zelfstandige in hoofdberoep.

 

Situatie 2: je hebt naast de vennootschap nog een job als werknemer of ambtenaar

Doe je dat minstens halftijds of – in het geval van een vastbenoemde leerkracht – minstens 60%? Dan word je zelfstandige in bijberoep, en ben je dus werkend vennoot in bijberoep.

 

Situatie 3: je bent student, jonger dan 25 jaar

Dan sluit je – onder bepaalde voorwaarden – aan als student-zelfstandige.

 

Situatie 4: je bent gepensioneerd

Logischerwijs sluit je aan als gepensioneerd-zelfstandige. Omdat je geen recht op pensioen meer opbouwt – je krijgt het immers al – ligt het percentage van je sociale bijdragen lager.

 

Situatie 5: je ontvangt een uitkering

Je sluit in principe aan als zelfstandige in bijberoep. Informeer altijd of je de uitkering behoudt wanneer je zelfstandige wordt. Meer info? Lees alles over de combinatie van een bijberoep met een uitkering.

Je sociale bijdragen en sociale rechten

Net zoals iedere zelfstandige betaalt ook een werkend vennoot sociale bijdragen. Wat je precies krijgt in ruil voor je centen hangt af van je statuut – en dus van je situatie, zoals je hierboven las.

  1. Hier lees je welke sociale rechten als zelfstandige je precies geniet.
  2. Hier verneem je welke sociale bijdragen je daarvoor betaalt.

Je sociale bijdragen worden berekend op basis van je jaarinkomen. Werkte je geen volledig jaar? Dan betaal je sociale bijdragen voor de kwartalen waarin je actief was.

Start als werkend vennoot in 2 eenvoudige stappen

  1. Koop minstens 1 aandeel in de vennootschap waarin je gaat werken. Je naam komt dan terecht in het aandelenregister, dat wordt bijgehouden op de maatschappelijke zetel. De vennootschap wast dit varkentje helemaal zelf, eventueel samen met de boekhouder.
  2. Sluit aan – nog vóór je eerste werkdag – als zelfstandige bij Xerius sociaal verzekeringsfonds. Dat kan helemaal digitaal en helemaal gratis.

Verplichte registratie voor werkend vennoten in de bouw- en schoonmaaksector

Vennootschappen in de bouw- en schoonmaaksector zijn voortaan verplicht hun werkend vennoten in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) te registreren.

Voor vennootschappen betekent dit dat je elke aandeelhouder die persoonlijk een reële activiteit op zelfstandige basis uitoefent binnen de vennootschap moet registreren. De registratie doe je via My Enterprise. Xerius kan en mag deze administratie niet van je overnemen.