Hoe je LEI-code aanvragen?
Wat is een LEI-code?
Een LEI (Legal Entity Identifier) is een unieke code van 20 tekens die wereldwijd gebruikt wordt om juridische entiteiten te identificeren in financiële transacties. De LEI-code zorgt voor transparantie in de markt en maakt duidelijk welke organisaties betrokken zijn bij bepaalde financiële activiteiten.
Geniet van de driedubbele garantie die Xerius je biedt
Xerius is door de Global Legal Entity Foundation (GLEIF) erkend als zogenaamde LEI-uitgever. Vertrouw je jouw LEI-code aan ons toe, dan geniet je een driedubbele garantie:
- Je LEI-code is snel en eenvoudig geregeld.
- Xerius zorgt elk jaar voor de tijdige hernieuwing. Jij hoeft dus nergens aan te denken.
- Service in eigen land. Xerius is een officieel erkende LEI-uitgever in België. Je krijgt alle informatie in helder en begrijpelijk Nederlands. En dat ligt niet altijd voor de hand in de financiële sector.
Je LEI-code aanvragen
Wie moet een LEI-code aanvragen?
Een beleggingsrichtlijn vanuit Europa stelt een LEI-code verplicht voor bedrijven, organisaties en verenigingen. Zonder dit nummer kunnen zij geen aandelen, obligaties, warranten, staatsbons en andere financiële producten verhandelen.
Welke informatie bezorg je bij de aanvraag van je LEI-code?
In de eerste plaats hebben wij de gegevens nodig van je onderneming of organisatie: naam, adres en ondernemingsnummer.
Ben je zelf de zaakvoerder of bestuurder? En heeft je onderneming geen moederondernemingen? Dan hoef je geen bijkomende documenten te bezorgen. Je krijgt dan vrijwel meteen je LEI-code.
Doe je de aanvraag als gevolmachtigde? Dan hebben we een kopie van de volmacht nodig, die je makkelijk kan uploaden. Ook dan krijg je vaak nog dezelfde dag je LEI-code.
Heeft je onderneming wel moederondernemingen? Dan snort Xerius een bewijsstuk op, zoals een geconsolideerde jaarrekening. Vinden we geen bewijzen? Dan kloppen we daarvoor bij jou aan. In dit geval neemt de aanvraag uiteraard iets meer tijd in beslag.
Wil je zeker zijn van je zaak en eens grondig onze voorwaarden doorlezen? Geen probleem. Hier staan de algemene voorwaarden en gebruiksvoorwaarden voor je opgesomd.
Je LEI-code hernieuwen
Je LEI-code moet je jaarlijks hernieuwen. Over die hernieuwing hoef jij je geen zorgen te maken. Ten laatste 6 weken voor de vervaldag krijg je van ons een e-mail om na te gaan of je gegevens nog up-to-date zijn. Vervolgens regel je de betaling en klaar is kees: je kan opnieuw een jaar lang transacties uitvoeren.
Je LEI-code overdragen
Zit je LEI-code momenteel elders? Draag ze kosteloos over naar Xerius. We geven je er 3 uitstekende redenen voor:
- Je geniet een complete service, van overstap over beheer tot de jaarlijkse hernieuwing. Voor die hernieuwing nemen wij zelf contact met jou op, zodat jij nergens hoeft aan te denken.
- Je bent verzekerd van het goedkoopste tarief. De hernieuwingskost bij Xerius ligt lager dan bij je huidige LEI-uitgever of je bank (die daarvoor trouwens bij een buitenlandse LEI-uitgever aanklopt).
- Je krijgt alle informatie in helder en begrijpelijk Nederlands. En dat ligt niet altijd voor de hand in de financiële sector.
Xerius als jouw LEI-expert
Xerius is erkend door de Global Legal Entity Foundation (GLEIF) als zogenaamde LEI-issuer. Daardoor kunnen wij in enkele klikken je LEI-code bezorgen, hernieuwen of beheren.
Elke onderneming, organisatie of fonds is van harte welkom bij Xerius. Daarnaast is Xerius ook erkend als LEI-issuer voor Nederland en Frankrijk. Je kan de aanvraag indienen als zaakvoerder, bestuurder of gevolmachtigde. In enkele klikken krijg je de code.
Sta je niet in de KBO? Contacteer ons dan via lei@xerius.be of op 03 221 09 69. We kunnen jou misschien wel op een andere manier helpen.
Wat als de maatschappelijke zetel van je entiteit in Nederland of Frankrijk ligt?
Ook dan kan je bij Xerius terecht. Wij zijn immers erkend LEI-uitgever voor beide landen. Daardoor kan je bij Xerius met een gerust hart een LEI-code aanvragen voor Nederland of een LEI-code aanvragen voor Frankrijk.
Waarom is de LEI-code ingevoerd?
De financiële crisis ging met de grove borstel door de banken en beurzen. Om een herhaling van die bijltjesdagen te vermijden, trof Europa stevige maatregelen. De invoering van een LEI-code (voluit: Legal Entity Identifier) is er daar één van. Dit unieke identificatienummer maakt het makkelijker om transacties te volgen, waardoor de markt transparanter – en dus veiliger – wordt.
Hoe ziet een LEI-code eruit?
De LEI-code is een code van 20 karakters.
- De eerste 4 cijfers zijn het prefix van de LEI-uitgever. Voor Xerius is dat: 6994.
- Daarna volgt een letter-en-cijfercombinatie van 14 karakters. Deze is uniek voor elke aanvrager.
- De laatste 2 cijfers dienen ter controle.
De code van 20 karakters is opgebouwd in overeenstemming met de ISO 17442 kwaliteitsnorm.
Is een LEI-code verplicht?
Ja. Tenminste als jouw vennootschap of organisatie met of zonder rechtspersoonlijkheid financiële transacties uitvoert zoals het handelen in aandelen, obligaties of andere financiële instrumenten. Zonder een geldige LEI-code kan je onderneming niet deelnemen aan deze transacties, waardoor je belangrijke handelsmogelijkheden misloopt. Het is dus cruciaal om tijdig een LEI-code aan te vragen of te hernieuwen.
Hoe lang is je LEI-code geldig?
Een LEI-code is één jaar geldig vanaf de datum van uitgifte. Om je code actief te houden, moet je deze jaarlijks hernieuwen. Gelukkig hoef je je daar geen zorgen over te maken: wij sturen je tijdig een herinnering, zodat je zeker bent dat je LEI-code steeds up-to-date is. Zonder tijdige hernieuwing vervalt je code, en kan je onderneming geen financiële transacties meer uitvoeren die een LEI-code vereisen.
Nog vragen over LEI? Hier vind je de antwoorden.
-
Kan ik een LEI-code aanvragen voor een niet-Belgische onderneming?Xerius is erkend voor België, Frankrijk en Nederland. Een LEI-code voor Frankrijk aanvragen of een LEI-code voor Nederland aanvragen kan je online via onze website. Heb je een LEI-code nodig voor een entiteit uit een ander land dan kunnen we u dankzij ons internationaal netwerk ook helpen. Stuur ons een e-mail via lei@xerius.be of bel ons op 03 221 09 69.
-
Mijn LEI-gegevens zijn NIET (meer) up to date. Wat nu?Fluitje van een cent. Geef de correcte gegevens door via lei@xerius.be.
-
Hoe zet ik mijn LEI-code stop?
Een LEI-code blijft voor altijd aan je zaak of organisatie gelinkt. De code is 1 jaar geldig en krijgt – als je niet hernieuwt – de status LAPSED (vervallen). Je kan de code op elk moment terug hernieuwen.
Je LEI-code stopt enkel als je zaak of organisatie ophoudt te bestaan, zoals bij fusie, ontbinding of faillissement. Meld de stopzetting gewoon via lei@xerius.be. Dan doet Xerius het nodige.
-
Waar vind ik de LEI-code van een onderneming of organisatie?Dat kan op de website van de Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF). Zoeken kan op ondernemingsnummer, naam en adres. Je ziet meteen ook of de LEI-code nog geldig is.
-
Hoe meld ik een fout in de LEI-gegevens van een klant of zakenpartner?
Beheert Xerius de LEI-code? Stuur dan een e-mail naar lei@xerius.be. Vermeld de LEI-code in kwestie en de fout. Indien nodig contacteert Xerius het bedrijf of de organisatie en passen wij de gegevens aan.
Zit de LEI-code niet bij Xerius? Gebruik dan de Challenge functie op de GLEIF website.
-
Hoe word ik partner van Xerius?
Ben je actief in de financiële sector en wens je de LEI-administratie over te nemen van je klanten? Dan werkt Xerius graag met jou samen. Stuur een e-mail naar lei@xerius.be of bel ons op 03/221 09 69.