Is stoppen als zelfstandige de juiste keuze?

Je zelfstandige activiteit stoppen is – net als je zaak starten – een beslissing die je leven verandert. Daarom is het belangrijk om de knoop langs alle kanten te bekijken alvorens hem door te hakken.

Stoppen? Of heb je nog andere opties?

Voor je de knoop definitief doorhakt, weet je best dat je ook een slim zijsprongetje kan maken in je zelfstandigenbestaan. Hier lees je er alles over. We splitsen de paden die je kan bewandelen op naar de mogelijke redenen waarom je stopt als zelfstandige.


Reden 1: je stopt omdat je loontrekkende wordt

In dat geval verander je van statuut: van zelfstandige in hoofdberoep naar loontrekkende. Maar het kan ook heel interessant zijn om over te schakelen naar zelfstandige in bijberoep, en zo je passie te blijven verzilveren.

 

Wat zijn jouw voordelen van dit zijsprongetje?

  • Je neemt minder risico. Je kan immers altijd terugvallen op het inkomen van je hoofdberoep.
  • Je mag nog steeds beroepskosten aftrekken van je belastingen. Deze kosten hoef je dus niet privé te dragen.
  • Je verdient een mooi extra bedrag. 

Reden 2: je stopt omdat je op pensioen gaat

Je wil genieten van je welverdiende rust – groot gelijk heb je. Maar wist je al dat je ook na je wettelijke pensioenleeftijd zelfstandige kan blijven? Voor sommigen is dat pure noodzaak, omdat hun pensioen niet volstaat om rond te komen. Maar de motivatie kan ook positief zijn: omdat je geld kan blijven verdienen door te doen wat je graag doet.

 

Wil je langer aan de slag blijven zonder je pensioen op te nemen? Dan dien je dat aan te vragen bij de gemeente waar je woont, bij het RSVZ of via www.pensioenaanvraag.be.

 

Wil je langer aan de slag blijven maar toch reeds van een pensioen genieten? Dan dien je dit te vermelden bij de aanvraag van je pensioen, wat dus gebeurt bij de gemeente waar je woont, bij het RSVZ of via www.pensioenaanvraag.be. Vertel er meteen bij of je blijft werken als zelfstandige, zelfstandig helper, loontrekkende of ambtenaar.

TIP

Als zelfstandige na je pensioenleeftijd betaal je sociale bijdragen aan verminderd bijdragetarief. Daarmee bouw je echter geen extra pensioenrechten op. Door vrijwillig toch meer te betalen kan je eventuele ontbrekende periodes in je loopbaan aanvullen, en zo een volwaardig pensioen ontvangen.

Reden 3: je stopt na een faillissement

Dan stop je uiteraard niet uit vrije wil. In dat geval zal de curator jou ondersteunen om de stappen te zetten die nodig zijn.


Laat echter het hoofd niet hangen. Steeds meer ondernemers nemen een succesvolle herstart na een faillissement. Daarvoor kloppen zij aan bij Dyzo, het informatiecentrum voor Vlaamse zelfstandigen die hun zaak willen redden, een faillissement leefbaar willen maken of een nieuwe start willen nemen na faling. Gespecialiseerde vrijwilligers staan jou – gratis en in alle discretie – bij op economisch, juridisch en psychologisch vlak. Het advies van Dyzo helpt echt, zoals de cijfers bewijzen: 55% van de ondernemers die langskomen is twee jaar later nog steeds actief.


Reden 4: je stopt omdat je zaak moeilijk het hoofd boven water houdt

Schulden zijn voor een zelfstandige als een molensteen om de nek. Toch hoeven rode cijfers jou niet te dwingen om je zelfstandigenbestaan aan de wilgen te hangen. Maak bijvoorbeeld eens een schuldenanalyse op, samen met je boekhouder. Werk je met personeel? Dan kan het systeem van technische werkloosheid een uitkomst bieden.

 

Ook Xerius kan jou helpen om meer financiële ademruimte te creëren. Dat kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:

  • ligt je inkomen lager dan 3 jaar terug? Verlaag dan je sociale bijdragen via een aanvraag vermindering.
  • is je moeilijke situatie van tijdelijke aard? Dan kan je voor sommige kwartalen vrijstelling van sociale bijdragen aanvragen. Hou er wel rekening mee dat je voor deze periodes geen pensioenrechten opbouwt. Die kan je later weer inhalen, door de kwartalen te betalen die nog niet verjaard zijn.

Reden 5: je stopt omdat je arbeidsongeschikt wordt

Dat is uiteraard geen fijn nieuws. Neem dan zeker contact op met Xerius voor ondersteuning. Zo kan je eventueel – dit wil zeggen: na goedkeuring van je aanvraag door het RSVZ – genieten van de gelijkstelling wegens ziekte. Je hoeft dan geen sociale bijdragen te betalen tijdens je arbeidsongeschiktheid, terwijl je toch al je sociale rechten behoudt. Kan je later weer aan de slag, dan neem je gewoon de draad weer op.


Is je conclusie dat stopzetten de juiste keuze is?

Lees dan alles wat je in orde moet brengen en reken op de hulp van Xerius.

Stopzetting regelen

Wat vind je op deze pagina?