Subsidie aanvragen voor je bedrijf

Plan jij een investering of zie je groei- of transformatiemogelijkheden voor je bedrijf? Dan heb jij mogelijk recht op een subsidie. Xerius helpt je een weg te banen doorheen de subsidiejungle en toont je waar jij je subsidie kan aanvragen.

yannick-bollati-48-nl.jpg

Wanneer heb jij recht op subsidies?

Elk bedrijf - van kleine, middelgrote tot grote ondernemingen - kan subsidies krijgen. Op alle niveaus – Europees, federaal, regionaal, gewestelijk, provinciaal en gemeentelijk – vallen er appels uit de kast. 

Natuurlijk moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • Je hebt een onderneming: klein of groot, aangesloten bij Xerius of niet.
  • Je plant in de nabije toekomst een investering of kijkt naar potentiële transformatie, groei- of verbeterprojecten.
  • Andere voorwaarden hangen af van de subsidie die je aanvraagt. Daarover lees je hieronder meer.

De populairste subsidies voor je opgelijst

Elke subsidie heeft hetzelfde doel: jou ondersteunen bij belangrijke fases of beslissingen voor je onderneming. Hieronder vind je een handig overzicht.

Innoveren

Elke ondernemer moet innoveren om zijn of haar bedrijf mee te laten evolueren in een altijd sneller veranderend ondernemerslandschap. 

Plannen voor een innovatief verbetertraject of vernieuwend product, dienst of businessmodel? Dan kan je bedrijf hiervoor rekenen op onder meer deze subsidies: haalbaarheidsstudie, onderzoeksproject, ontwikkelingsproject, kmo-groeisubsidie, vrijstelling bedrijfsvoorheffing, Horizon (Europese onderzoeks- en innovatiesteun), .Interreg (subsidieregeling voor ruimtelijke en regionale ontwikkeling via projecten waaraan partijen uit verschillende landen samen samenwerken).

Internationaliseren en grenzen oversteken

Zie je een opportuniteit in het aanboren van nieuwe markten en heb je hierbij nood aan strategisch advies? Of wil je de gevolgen van de Brexit aanpakken en jouw bedrijfsvoering heroriënteren? Of bots je op de grenzen van je huidige afzetgebied? En is internationaliseren de boodschap?

Onder andere volgende subsidies kunnen je helpen: Brexit subsidies, starterspakket internationalisering. En weet dat prospectiereizen, beursbezoeken, zelfs het vertalen van je website deels wordt terugbetaald.

Digitaliseren

Wil je inzetten op digitalisering-op-maat als efficiënte hefboom? Of optimalisatie voor je onderneming? Er zijn diverse mogelijkheden om de digitale maturiteit van je bedrijf te verhogen en te optimaliseren door gebruik van data, artificiële intelligentie (AI), algoritmes en slimme technologieën. 

Volgende subsidies geven je daarbij een duwtje in de rug: Kmo-groeisubsidie, digitale internationale bedrijfscommunicatie, ontwikkelingsproject, O&O haalbaarheidsstudie (bij innovatieve projecten), …

Circulair en duurzaam ondernemen

Duurzaam en circulair ondernemen is niet langer een hype, wel een must voor elk bedrijf. Afvalstoffen hergebruiken en zo de materiaalkringloop sluiten, investeren in een innovatieve technologie om het afvalwater dat je bedrijf produceert te reduceren of te recycleren, … de mogelijkheden zijn eindeloos.

Strategische ecologiesteun, ecologiepremie+, GREEN investeringssteun, haalbaarheidsstudie, ontwikkelings- en of onderzoeksproject of de kmo-groeisubsidie zijn maar enkele steunmaatregelen die je hierbij helpen.

Investeringen

Elke ondernemer moet innoveren om het bedrijf mee te laten groeien met de veranderingen die er doorheen de tijd optreden. De overheid wil daarom ook Vlaamse bedrijven ondersteunen die investeren in een innovatief en ecologisch verbetertraject..

Dat doet ze via strategische transformatiesteun, ecologiepremie+, strategische ecologiesteun, GREEN investeringssteun en ontwrichte zonesteun.

Personeelszaken en tewerkstelling

Door te investeren in de ontwikkelingsmogelijkheden van het personeel creëer jij als bedrijfsleider kansen om te groeien in kwaliteit. Bovendien verbeter je automatisch de productiviteit en het werkplezier. 

Reken bij dit soort initiatieven op steunmaatregelen als de ontwrichte zonesteun, recuperatie RSZ en bedrijfsvoorheffing, Vlaamse ondersteuningspremie, werkbaarheidscheques, subsidies via Belspo (Federaal Wetenschapsbeleid) en ESF (Europees Sociaal Fonds). 

Subsidie aanvragen? Onze partner A-Chief regelt het voor jou.

A-Chief adviseert dagelijks ambitieuze ondernemers door hen wegwijs te maken in het complexe en vaak onbekende subsidielandschap. Zo zorgen zij ervoor dat ondernemers als jij geen opportuniteiten laten liggen.

Wat mag je verwachten?

  • Gratis subsidiescan: hierbij worden je groeiplannen, projecten en uitdagingen gekoppeld aan de juiste subsidie in de juiste fase.
  • Ontzorgen van A tot Z: ervaren subsidie-experten schrijven ijzersterke dossiers en ontzorgen je in het volledige subsidietraject.
  • Opvolging: hulp bij de verdere opvolging van mondelinge jurymomenten en de opvolging van de uitbetaling.

Bovendien werkt A-Chief voor de meeste subsidiedossiers volgens het ‘no cure, no pay’–principe. Geen subsidies betekent dus geen kost. Hierdoor heb je als ondernemer enkel te winnen en neem je geen enkel risico. 


 

Wil je zeker weten dat je geen geld laat liggen, neem dan contact op met A-Chief. Hou er wel rekening mee dat A-chief geen advies geeft over premies voor zonnepanelen, laadpalen en isolatiewerken.