Mama en ondernemer Saloua: “Je kan nooit alle rollen op hetzelfde moment vervullen.”

In de reeks ‘Spring verder’ vertellen onze ‘Verspringers’ hun ondernemersverhaal. Saloua El Moussaoui (43) is mama van vijf en een creatieve duizendpoot. Ze werkt voltijds voor de stad Antwerpen en in bijberoep runt ze Atelier Niyaah. Hoe kan ze dat allemaal combineren?

saloua-el-moussaoui_nl.jpg

Als je in een bepaalde rol zit, moet je een keuze maken

Saloua is de kostwinner thuis. Haar man is om medische redenen huisvader en neemt de zorg voor hun vijf kinderen voor zijn rekening. In 2022 richt ze Atelier Niyaah op waar ze haar creatief ei kwijt kan. Dat doet ze als zelfstandige in bijberoep. Kortom, Saloua is én mama én ondernemer én werknemer. Toch slaagt ze erin om de rolverdeling in evenwicht te houden.

Haar advies? "Wees niet te hard voor jezelf. Het is onmogelijk om alle rollen tegelijkertijd te vervullen. Je kunt ze wel combineren, maar beleef ze los van elkaar. Wees ten volle of werknemer of ondernemer of ouder. Sta jezelf toe om te ondernemen, zelfs als je een gezin hebt. Er is altijd een netwerk waarop je kan rekenen. En onthoud: het is oké om te falen."

“Het voordeel van een bijberoep is dat je er niet van moet leven. Je hebt de ruimte om van alles uit te proberen. Momenteel kan ik mezelf nog geen loon uitkeren. Maar dat hoeft ook niet. Het voelt niet aan als werken. Ik ontmoet nieuwe mensen, krijg leuke reacties op wat ik maak, … Dat geeft veel voldoening en energie.”

saloua-el-moussaoui_596x515_rechts.jpg

Starten als zelfstandige in bijberoep

Maar liefst een kwart miljoen landgenoten maken van hun hobby of passie een bijberoep en verdienen zo een centje bij. Voel je ook de drang om deze stap te zetten? Dan kunnen wij je geruststellen: starten in bijberoep is heel eenvoudig.


Met falen en opstaan

Saloua start een bijberoep op om haar auteurslezingen te factureren wanneer haar eerste kinderboek verschijnt.

Haar ondernemersdroom breidt ze uit met haken en breien. Maar dat vraagt veel tijd. Bovendien blijkt het concept moeilijk in de markt te zetten. Ze kiest er daarom voor om breigerief zoals haakpennen te versieren met polymeerklei. Daarnaast maakt ze steekmarkeerders uit hetzelfde materiaal. Helaas wordt ook dit geen succes.

Tot iemand de steekmarkeerders voor oorbellen aanziet. Een moment dat bij Saloua de kiem vormt voor een nieuw ondernemersidee. Ze start een webshop waar ze esthetische oorbellen uit polymeerklei aanbiedt. De webshop levert te weinig verkoop op.

Het teken voor Saloua om zich aan te sluiten bij de conceptstore SheHUB van SheDIDIT. Daar loopt de verkoop opmerkelijk beter. Het doet Saloua dromen van een eigen winkel met atelier. Ze vindt een tof pand dat eigenlijk te groot is. Daarom besluit ze om gelijkgezinde ondernemers te zoeken en samen de pop-upwinkel FAB store uit de grond te stampen. En daar kan je ook vandaag nog de producten van Atelier Niyaah vinden.

Je ziet, net als vele ondernemers legt Saloua een hele weg af om te komen tot waar ze vandaag staat. Haar recept voor succes: niet op dezelfde nagel blijven kloppen, maar de focus veranderen wanneer nodig.

Ondernemen doe je samen

Een eigen winkel blijkt onhaalbaar voor Saloua. Maar samen met andere makers die ze via Instagram vindt, ontstaat in vijf weken tijd FAB store. Dat is intussen uitgegroeid tot meer dan een conceptwinkel. “FAB store is een gemeenschap van gepassioneerde makers die samenkomen om hun dromen te realiseren.”

Voor Saloua was het vooral belangrijk dat de verschillende ondernemers samen de kosten kunnen dragen. “Wij nemen geen commissie op de producten die we hier van andere makers verkopen. Wat we wel vragen is een vaste prijs per maand voor de service die wij bieden.”

“De communicatie onder de ondernemers verloopt hoofdzakelijk via e-mail of de maandelijkse nieuwsbrief. Sommigen zijn vaak te vinden in de winkel, anderen niet of nauwelijks. En dat is oké, zolang we elkaar begrijpen en respecteren.”

What’s in a name?

In eerste instantie heet de onderneming van Saloua Mimi’s knit and crochet. Ze verkoopt dan nog onderdelen om te haken en te breien en geeft er ook workshops rond.

Maar wanneer ze oorbellen begint te verkopen en meer auteurslezingen gaat geven, dekt die naam de lading niet meer. Dus gaat ze op zoek naar een nieuwe naam voor haar zaak. Dat wordt Atelier Niyaah. In een atelier kan je allerlei zaken maken en services aanbieden. En Niyaah zijn op de y na de initialen van haar kinderen. Niyyah betekent met goede intenties of vol vertrouwen in het Arabisch. Haar geloof is immers de basis van alles wat Saloua doet. Zo valt in die naam alles mooi samen.

Wil je de naam van je onderneming veranderen?

Je kan net als Saloua een nieuwe naam kiezen voor je bestaande onderneming. Xerius registreert gratis jouw nieuwe handelsnaam in de Kruispuntbank van Ondernemingen. We regelen ook een publicatie in het Belgisch Staatsblad als je dat wenst. Weet je niet goed hoe je een sterke bedrijfsnaam kan bedenken? Dan helpen we je hier op weg.

Ondernemersdroom: van bijberoep naar hoofdberoep

“Over dit en tien jaar wil ik van mijn bijberoep mijn hoofdberoep maken. Dat lukt wellicht niet met oorbellen alleen. Ik zou dan graag dingen op maat aanbieden, meer boeken schrijven, leesbevordering empoweren, … Het zou geweldig zijn om te zeggen dat ik van mijn passie mijn beroep heb gemaakt. Rijk hoeven we daar niet van te worden, maar er genoeg mee verdienen om mijn gezin te kunnen onderhouden is wel een belangrijke voorwaarde om die stap te zetten.”

De overstap van bijberoep naar hoofdberoep

Ben je momenteel zelfstandige in bijberoep en wil je er je hoofdberoep van maken? Dan heb je wellicht een heleboel vragen. We vertellen je hier wat die omschakeling concreet betekent.

Tot slot nog goede ondernemersraad

“Jij bent de eerste die in je onderneming moet geloven, dan pas kan de rest volgen. Ikzelf was heel onzeker of iemand mijn oorbellen wel mooi zou vinden en wie daarvoor zou willen betalen. Eigenlijk is het een kwestie van je product of dienst niet te overschatten of te onderwaarderen. Als je kan uitleggen waarom je een bepaalde prijs vraagt, dan zit het meestal wel goed en zijn klanten ook bereid om die te betalen.”

“Geloof in jezelf als ondernemer, want dan kom je geloofwaardig over.”

Benieuwd naar de verhalen van de andere Verspringers?

Verspringer Chloé

Chloé Hoornaert, vakvrouw

Lees meer
Verspringer Hiram

Hiram Bonheur, handelaar

Lees meer
Verspringer Igor

Igor Comeyne, cateraar

Lees meer