Grootste stijging zieken bij zelfstandigen


Zelfstandigen zijn minder ziek maar het aantal zieken neemt sneller toe: burn-outrisico test kan helpen

Antwerpen, 10 oktober 2024 - Op 10 oktober, de Werelddag van de geestelijke gezondheid, analyseert Xerius de trendcijfers m.b.t. de risico’s op ziekte en burn-out bij zelfstandigen, op basis van de meest recente cijfers van het RIZIV. Het aantal zelfstandigen die meer dan een jaar thuis zijn omwille van psychische problemen, waaronder burn-out, nam op vier jaar tijd toe met 34%. Ook het aantal perioden arbeidsongeschiktheid van meer dan zeven dagen (maar minder dan een jaar) verdubbelde op vier jaar. Zelfstandigen zijn nog steeds minder ziek dan werknemers en werklozen, maar het aantal zieke zelfstandigen nam1 wel het meest toe. Xerius zet in op een gratis mentale gezondheid check, ontwikkeld door specialist BloomUp en investeert in sensibilisering door een brede campagne, gefinancierd via de projectoproep van Minister Clarinval. 

  • Het aantal zelfstandigen dat langer dan een jaar buiten strijd is door een burn-out, depressie of andere psychische problemen stijgt met een derde (+34%), tot meer dan 8.000 zelfstandigen eind 2022;2
  • Het aantal perioden arbeidsongeschiktheid van meer dan zeven dagen (maar minder dan een jaar) verdubbelde op vier jaar (tot bijna 35.000 in 2022)3.
  • Zelfstandigen vinden we minder terug in de uitkeringscijfers van de overheid: minder dan 3% is langer dan een jaar arbeidsongeschikt (2,4%), waarvan 0,6% door burn-out, depressie of andere psychische problemen. Bij werknemers en werklozen4 is ongeveer één op de tien (11,5%) langer dan 1 jaar inactief, waarvan 4,1% door burn-out, depressie of andere psychische problemen.
  • Xerius roept zelfstandigen op om een gratis de laagdrempelige burn-out test te doen en voert daarrond een sensibiliseringcampagne, herkenbaar voor zelfstandigen, met concrete tips op broodzakken en affichages in het straatbeeld en online5.
  • Dit project maakt deel uit van de goedgekeurde projecten van de sociale verzekeringsfondsen, gericht op de preventie van psychosociale risico’s op het werk voor de zelfstandigen (gefinancierd door de federale regering na projectoproep van Minister Clarinval). 

Gratis gezondheidscheck, ook voor u een goede zaak

Zelfstandigen grappen zelf wel eens dat ze geen tijd hebben om ziek te zijn, maar ook zij worstelen, net als iedereen, met stress en moeilijkheden. Zelfstandigen willen geen klanten, omzet of inkomen verliezen door ziek te zijn. Vaak stellen ze mensen tewerk waardoor ze zich verantwoordelijk voelen. Hierdoor gaan ze vaak te lang over hun eigen grenzen.

 

“De statistieken zijn het topje van de ijsberg. Er zijn meer zelfstandigen die riskeren uit te vallen. Zelfstandigen trekken zelf niet graag aan de alarmbel, als het om hun gezondheid gaat: ze doen alles voor hun zaak en blijven liefst gewoon doorgaan. Soms over hun grenzen. De reden: ze willen geen klanten, omzet of inkomen verliezen. Toch kunnen zelfstandigen zelf ook aan preventie doen, terwijl ze nog actief aan het werk zijn. Een belangrijke eerste stap is een burn-outcheck, waarmee je zelf de aandachtspunten in kaart brengt. Net zoals je voor andere bedrijfszaken een risicoanalyse uitvoert. De sensibilisering en stap naar professionele begeleiding komen best zo vroeg mogelijk. We weten dat alle leeftijden, ook dertigers, risico lopen6. Zelfs de omgeving kan signalen oppikken en aanraden actie te ondernemen,” duidt Raf Vanvoorden, projectleider bij Xerius de problematiek.

 

Via een korte vragenlijst van BloomUp, kan een zelfstandige via Xerius zelf en anoniem een eerste inschatting maken van de risico’s op burn-out. Xerius roept hiertoe op via een campagne in het straatbeeld en ook bij 240.000 eigen klanten.  Wie het nodig heeft, kan de hulp van een psycholoog of arts inroepen. 


Een herkenbaar verhaal voor elke zelfstandige

Phaedra Lybaert (36) opende in 2016 de deuren van haar eerste O’yo Healthy Food Bar. Intussen heeft de jonge mama twee jonge kindjes en twee foodbars. “Het nadeel van zelfstandige zijn is dat je altijd aan het werk bent. Je kan het nooit volledig loslaten. Ik voel me ook de mama van mijn team. Een tweede vestiging en tweede kindje brengen extra uitdagingen met zich mee. In de aanloop naar de tweede vestiging, voelde ik wel dat ik de signalen van mijn zwangere lichaam aan het negeren was; maar financieel was het ook belangrijk dat de zaak tijdig openging, dus ging mijn lichaam in overlevingsmodus. Thuis zitten was geen optie. Ondertussen weet ik: voor alle problemen zijn er oplossingen. Zo heb ik een team van verantwoordelijken om de dagelijkse problemen op te lossen. Naast een paar strategische beslissingen blijft preventie superbelangrijk: vrije tijd voor jezelf inplannen; anders komt dat er gewoon niet van. Een paar uur surfen, of een uurtje yoga doen wonderen, naast een regelmatige check van mijn bloedwaarden. Want je gezin en je zaak hebben niets aan een oververmoeide mama of ondernemer.”


Signalen herkennen: ook de omgeving kan helpen

Raf Vanvoorden, projectleider bij Xerius vult aan: “Niet zelden herkent de partner of dichte contacten het eerst een paar signalen van burn-out. Ook het professionele netwerk kan helpen. Zo zijn al onze klantverantwoordelijken in rechtstreeks contact met de zelfstandigen opgeleid om signalen te herkennen en onze burn-outscan en professionele ondersteuning van arts of psycholoog aan te bevelen.” 

 

Een burn-out uit zich bij iedereen anders. Toch zijn er symptomen of signalen die vaak voorkomen:

  • Verminderde motivatie en werkprestaties: Wat je vroeger leuk vond, voelt nu als een last. Je concentratie en productiviteit nemen af. Zelfs de meest eenvoudige taken lijken plots heel zwaar.
  • Weinig zelfvertrouwen: Je hebt het gevoel dat je tekortschiet, zowel voor jezelf als voor je klanten of partners. 
  • Extreme vermoeidheid: Je voelt je altijd uitgeput, kunt slecht slapen en overdag is de vermoeidheid overweldigend.
  • Emotionele uitputting: Je bent snel overweldigd en geïrriteerd en hebt moeite om je gevoelens onder controle te houden.
  • Cynisme en afstandelijkheid: Je bekijkt je zaak, medewerkers en zelfs je leven met een negatieve blik. Je trekt je vaak terug en voelt je geïsoleerd van alles en iedereen.
  • Fysieke klachten: Je hebt hoofd- en spierpijn, slaapproblemen, maag- en darmklachten of andere lichamelijke symptomen zonder duidelijke medische oorzaak.

Zes tips om burn-out te voorkomen

  1. Me-time is money. Neem als ondernemer tijd voor jezelf. Zo kan je je batterijen opladen, je gedachten ordenen en je zal zien: net dan komt die eureka-oplossing.
  2. Wat je nu doet, is geen pauze. Altijd druk als zelfstandige? Plan je pauzes en blokkeer ze in je agenda. Kijk niet op je smartphone, eet niet aan je bureau, maar doe een babbeltje of maak een korte wandeling.
  3. Ja, zeg gerust nee. Ook een zelfstandige moet soms nee durven zeggen. Maak zoveel mogelijk bewuste keuzes en bewaak je grenzen. Voor jezelf én je omgeving.
  4. Afwisseling houdt je scherp. Door af en toe iets nieuws te proberen krijgen je energie en creativiteit een boost en leer je je aanpassen aan kleine veranderingen. Dit maakt je extra veerkrachtig in uitdagende tijden.
  5. Leef (in het) nu. Blijf je toch te veel hangen in het verleden? Een therapeut kan je leren om negatieve gedachten los te laten en meer in het moment te leven.
  6. Maak tijd voor wie je energie geeft. Nog zo'n boost voor je humeur.

De harde cijfers

Langdurende afwezigheden van meer dan 1 jaar

Het aantal zieke zelfstandigen die langer dan een jaar uitkeringsgerechtigd zijn (invaliditeit), stijgt met 17,7% tot meer dan 30.000 eind 2022. Psychische problemen (en burn-out) zijn oorzaak nummer twee, met meer dan een kwart (26,4%). Dat aantal steeg met bijna 34% (33,7%) tot meer dan 8.000 in 2022.

 

Bij de werknemers en werklozen7 neemt dit evenzeer toe (+17,8%). Psychische problemen zijn er de hoofdoorzaak met bijna 38%; er is een toename met 22% op vier jaar tijd.


Samenvattende tabellen

Zelfstandigen

2018

2022

Verschil

Aantal zieken met psychische en gedragsstoornissen (groep 5 volgens RIZIV)

6.005

8.028

+33,7%

Aantal zieken langer dan 1 jaar (invaliditeit)

25.862

30.444

+17,4%

Aantal perioden van primaire arbeidsongeschiktheid (tussen 7 en 365 dagen)

17.775

34.848

+96,1%

Totaal aantal zelfstandigen

1.112.646

1.257.356

+13%

Aandeel zieken met psychische problemen (langer dan 1 jaar) op totaal

23,2%

26,4%

Aandeel zelfstandigen met psychische problemen

0,5%

0,6%

Aandeel periodes/zieken (minder dan 1 jaar) op totaal zelfstandigen

1,6%

2,8%

Aandeel zieken langer dan 1 jaar

2,32%

2,42%


Werknemers en werklozen

2018

2022

Verschil

Aantal zieken met psychische en gedragsstoornissen (groep 5 volgens RIZIV)

145.180

177.156

+22%

Aantal zieken langer dan 1 jaar (invaliditeit)

400.745

471.927

+17,8%

Aantal perioden van primaire arbeidsongeschiktheid (tussen 7 en 365 dagen)

438.829

448.256

+2,1%

Totaal werknemers

4.036.000

4.090.000

Totaal werklozen

327.403

280.847

Totaal werknemers en werklozen

4.316.847

4.370.847

+1,3%

Aandeel zieken met psychische problemen (op totaal langer dan 1 jaar)

36,2%

37,5%

Aandeel werknemers en werklozen met psychische problemen

3,4%

4,1%

Aandeel periodes/zieken (minder dan 1 jaar) op totaal

10,2%

10,3%

Aandeel zieken langer dan 1 jaar

9,9%

11,5%


Bronnen: RSVZ, RIZIV (uitkeringsgerechtigden), RSZ, berekeningen Xerius

Over Xerius

 

Xerius ondersteunt de opstart, wijziging en stopzetting van een onderneming. Dit betekent dat ze onder meer de administratieve stappen voor startende zelfstandigen in orde brengen. 
Xerius berekent ook de sociale bijdragen in opdracht van de overheid en informeert hen over hun plichten en rechten. Vanuit 12 kantoren neemt Xerius deze taak ter harte, voor meer dan 238.000 zelfstandigen en 140.000 vennootschappen.

 

De stap naar zelfstandige worden is kleiner dan je denkt - Xerius

 

Over BloomUp

 

BloomUp is een alles-in-één mentaal welzijnsplatform. Bedrijven, zelfstandigen en werknemers vinden er inzichten en tips rond mentale gezondheid, online therapie en persoonlijke groeitrajecten - alle ondersteuning om ze te laten groeien. Als partner van Xerius hebben zij de burn-outtest vormgegeven.

 

BloomUp ondersteunt meer dan 300.000 mensen. Alle mentale sidekicks van BloomUp zijn erkende klinische psychologen of psychotherapeuten. Zij bieden heel wat jaren ervaring en verschillende specialisaties aan zoals: burn-out, faalangst, piekeren, stress, paniekaanvallen, relatieproblemen, sombere gevoelens, rouwverwerking en meer.

 

Home pagina | BloomUp

Voetnoten

  1. tussen 2018 en 2022
  2. Statistieken over de invaliditeit van zelfstandigen in 2022 | RIZIV (fgov.be)
  3. Statistieken over de primaire arbeidsongeschiktheid van zelfstandigen in 2022 | RIZIV (fgov.be)
  4. Statistieken over de invaliditeit van werknemers en werklozen in 2022 | RIZIV (fgov.be). Deze cijfers bevatten enkel de arbeidsongeschiktheden waarvoor de duur van ongeschiktheid de periode van het gewaarborgde loon overschrijden (14 dagen voor arbeiders en 30 dagen voor bedienden). Hert gaat om (periodes van) arbeidsongeschiktheid vanaf dag 15 voor arbeiders en vanaf dag 31 voor bedienden. Bij werklozen gaat het om arbeidsongeschiktheid vanaf de eerste dag (ten laste van de uitkeringsverzekering).
  5. Deze cijfers hebben enkel betrekking op de perioden van arbeidsongeschiktheid die eindigden tijdens een van de onderzochte jaren.
  6. Arbeidsongeschiktheid: Hoeveel burn-outs en depressies langer dan één jaar? Hoeveel kost dat aan uitkeringen? | RIZIV (fgov.be)
  7. Statistieken over de invaliditeit van werknemers en werklozen in 2022 | RIZIV (fgov.be)