Wat is een eenmanszaak?
Een eenmanszaak is een ondernemingsvorm waarbij jij als persoon volledig verantwoordelijk bent voor de activiteiten van je bedrijf. Het is de eenvoudigste en goedkoopste manier om als zelfstandige te starten.
Begin je een eigen bedrijf of een vrij beroep? Dan mag je niet zomaar van start gaan. Eerst moet je wettelijk helemaal in orde zijn, en dat vraagt enkele administratieve hordes. Xerius ruimt die uit de weg voor jou, door je te verlossen van heel wat papierwerk.
Precies weten welke stappen je moet zetten als je je eigen bedrijf start? Of wanneer je start met de uitoefening van een vrij beroep? Kijk dan even mee naar de video hieronder. We leggen het je stap voor stap uit in minder dan 3 minuten. Tussen ons gezegd, The Rolling Stones hadden meer tijd nodig voor hun Start me up.
Een eenmanszaak is een ondernemingsvorm waarbij jij als persoon volledig verantwoordelijk bent voor de activiteiten van je bedrijf. Het is de eenvoudigste en goedkoopste manier om als zelfstandige te starten.
Kan je het filmpje niet afspelen? Dat komt door cookies waarvoor je geen toestemming gaf. Wil je het niet missen? Klik hier en bekijk het filmpje op ons YouTube-kanaal.
Fiets je even door de stappen hieronder? Bij elk puntje nemen onze experts zoveel mogelijk wettelijke poespas van je schouders. Zo kan jij je volledig focussen op de toekomst van je bedrijf. Jij hoeft alleen nog de champagne te kopen en koel te zetten. Laat knallen, die kurken!
Alles begint met het invullen van je aanvraag. Klik op de groene knop en je regelt het op minder dan een kwartiertje. Maak je liever een afspraak voor een
Hoe kunnen wij je helpen bij je start als zelfstandige?
Jij bent er helemaal klaar voor. Je idee ligt er. Je plan is klaar. De energie stroomt. Alleen… die paar vraagjes over zelfstandige worden zitten nog in de weg, als een kiezelsteentje in je hardloopschoen. Geen probleem, stel ze gewoon aan ons, op de wijze die je wil. Dan sta jij straks in topvorm aan de start.
Ondernemingsnummer aanvragen? Dat doe je zo
Zonder ondernemingsnummer kan je niet ondernemen. Maar waarvoor dient zo’n KBO-nummer? We leggen het jou graag uit en helpen bij de aanvraag.
Kijk maar op je klok: al enkele minuten na je aanvraag kan je je persoonlijke ondernemingsnummer bewonderen. Nu heeft je zaak officieel een identiteit. Later volgen nog een uittreksel en attest in de brievenbus, als bewijs.
Samen met je ondernemingsnummer
Btw-nummer aanvragen: zo begin je eraan
Om je zaak op de rails te zetten moet je verplicht enkele watertjes doorzwemmen. De aanvraag van je btw-nummer bijvoorbeeld. Maak het jezelf gemakkelijk, en laat Xerius daarvoor zorgen. Wij nemen de rompslomp van je schouders, en houden in de gaten of de administratie je btw-nummer ook effectief activeert.
We geven je activiteiten, bankrekeningnummer, verwachte omzet en btw-regeling door aan de btw-administratie. Zo ben je ook volledig in orde voor de “betaling tegen wil”, zoals grapjassen het letterwoord btw wel eens durven invullen.
De btw-administratie activeert je btw-nummer na 3 tot 5 werkdagen, al laten zij zich uiteraard niet vastpinnen op een dagje meer of minder. Als je nummer in kannen en kruiken is, krijg je daarover bericht.
Je kan deze btw-activatie ook zelf regelen bij de belastingdienst. Maar je neemt dan wel een risico op fouten, en dat brengt nare financiële gevolgen met zich mee. Stap daarom gewoon naar Xerius. Dan kost het je wel 78,65 euro, maar je hoeft niet uit je kot en je kunt op twee oren slapen. Bovendien kan je deze kost volledig inbrengen als beroepskost.
In één en dezelfde aanvraag regelen we je aansluiting als zelfstandige. Hiermee verzeker jij je van de nodige
Je sociale bijdragen: je krijgt er zoveel voor terug
Johan Cruyff wist het al: elk nadeel heeft zijn voordeel. In het geval van je sociale bijdragen is dat zelfs een hele mand vol. Want ook al is het niet altijd even leuk om elk kwartaal dat bedrag op te hoesten, je plukt er wel massa’s voordelen van. Om er maar enkele te noemen: je krijgt later een pensioen, je bent beschermd bij ziekte en ongeval en je krijgt een premie als de ooievaar langskomt.
Sociale bijdragen als startende zelfstandige
Als startende ondernemer sta je helemaal op eigen benen, ook wat je sociale bescherming betreft. Om alle rechten te kunnen genieten – zoals terugbetaling van medische kosten, pensioen en werkloosheidsvergoeding, jawel – betaal je sociale bijdragen. Hoe dat geruststellende vangnet precies werkt, kom je hier te weten.
Ben je
Zelfstandige in bijberoep worden - Hoe starten?
België is het land van bier, chocolade en zelfstandigen in bijberoep. Liefst een kwart miljoen landgenoten beschikken over een mooie bijverdienste door hun hobby of passie te verzilveren. Kriebelt het ook bij jou om de stap te zetten? Dan kunnen wij jou alvast geruststellen: het is echt makkelijk om te starten in bijberoep!
Xerius int elk kwartaal de sociale bijdragen voor de overheid. Wij storten het geld voor je bescherming nog dezelfde dag door aan Vadertje Staat.
Een dag vroeger of later starten kan een groot verschil maken
Dat zit zo. Sociale bijdragen betaal je altijd voor een volledig kwartaal. Het kan daarom soms voordelig zijn even te wachten. Starten op 1 juli in plaats van 29 juni scheelt je namelijk een kwartaal sociale bijdragen.
Op basis van je activiteiten lijsten we de vereiste boterbriefjes op. De meeste kunnen wij ook voor jou aanvragen. Sommige vergunningen moet je echter zelf in orde brengen. Tip: ga langs bij de gemeente waar je zaak gevestigd is, of klop aan de deur van je beroepsvereniging of federatie.
We kunnen helaas niet alle kastanjes voor jou uit het vuur halen, hoe graag we dat ook willen. Zo mogen wij onderstaande klussen niet in jouw naam regelen. Die moet je dus in hoogsteigen persoon klaren.
De fiscus mag in deze rekening snuffelen, maar niet in je privérekening. Doe je echter een aankoop voor je zaak via deze privérekening? Dan kan de fiscus wel een kijkje nemen. Hou privé en professioneel daarom altijd goed gescheiden. Vermeld dit bankrekeningnummer op al je documenten, zoals offertes en facturen.
Nog geen zichtrekening voor je zaak? Tijdens je aanvraag krijg je de mogelijkheid om bij een van onze partners een zakelijke rekening te openen. Vanuit je zetel. Makkelijk, toch?
Zo ben je in orde met je verplichte ziekteverzekering. Je krijgt medische kosten terugbetaald en ontvangt een uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Nog niet aangesloten bij een ziekenfonds? Dan bevelen we warm onze partner Helan aan.
Alles begint met het invullen van je aanvraag. Thuis, via het internet, regel je dat op een kwartiertje. Kom je liever langs op
Hoe kunnen wij je helpen?
Heb je een vraag voor Xerius, of maak je graag een afspraak? Klop aan onze deur op de wijze die je wenst: via het internet, met de telefoon of per brief. Langs welke weg je ook bij ons belandt, we behandelen jouw vraag altijd met uiterste zorg.
Met je aanvraag in de hand schrijft Xerius jou in bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), we sluiten je aan bij Xerius sociaal verzekeringsfonds en speuren – als je die nodig hebt – naar je vergunningen.
Kijk maar op je klok: al enkele minuten na je aanvraag valt je persoonlijke ondernemingsnummer in de mailbox. Nu heeft je zaak officieel een identiteit. Later volgen nog een uittreksel en attest in de brievenbus, als bewijs.
Zorgt Xerius ook voor je btw-nummer? Dan vragen wij de btw-administratie om je ondernemingsnummer te activeren. Reken hiervoor op 3 tot 5 werkdagen, al laat de btw-administratie zich uiteraard niet vastpinnen op een dagje meer of minder. Als je nummer in kannen en kruiken is, krijg je daarover bericht.
Let op: je mag pas echt van start gaan als je jouw btw-nummer hebt gekregen.
187,65 euro
inclusief btw
+ 109 euro (wettelijk tarief) per extra vestiging
De juiste weg naar jouw start als zelfstandige
Wanneer je start als zelfstandige of een vrij beroep gaat uitoefenen zijn er 3 paden die je kan bewandelen. Je start een eenmanszaak, een vennootschap of je gaat als zelfstandige aan de slag in een bestaande onderneming. Kies hieronder jouw scenario en we begeleiden je stap voor stap naar jouw carrière als zelfstandige.
Het antwoord op deze vraag hangt volledig af van je situatie. Je kiest immers niet zelf of je in hoofd- of bijberoep start.
Kort gezegd komt het neer op het volgende:
Word je zelfstandige in hoofdberoep? Dit moet je weten
Zelfstandige in hoofdberoep worden, wat betekent dat eigenlijk voor je? Welke administratie breng je daarvoor in orde? En welke kosten komen daarbij kijken? Dat kom je hier te weten.
Zelfstandige in bijberoep worden - Hoe starten?
België is het land van bier, chocolade en zelfstandigen in bijberoep. Liefst een kwart miljoen landgenoten beschikken over een mooie bijverdienste door hun hobby of passie te verzilveren. Kriebelt het ook bij jou om de stap te zetten? Dan kunnen wij jou alvast geruststellen: het is echt makkelijk om te starten in bijberoep!
Voor je start weet je best in welke categorie je aansluit en welke
Wat zijn de verschillen tussen hoofdberoep en bijberoep?
Zet jij de spannende stap als zelfstandige? Dan doe je dat in hoofdberoep of in bijberoep. Hier kom je te weten in welke categorie jij past en waar het onderscheid precies zit. Want het maakt echt wel een verschil – ook financieel.
Voor je eenmanszaak stap je gewoon naar Xerius
Het ondernemingsloket
Zet jij de stap als zelfstandige? Dan heb je eerst een aanloop nodig: je verplichte wettelijke registratie. Daarvoor ben je welkom bij de experts van het ondernemingsloket. Zij geven jou praktische tips en wijze raad, en verlossen jou van veel administratief heen en weer gedraaf!
Dat is bij een vennootschap niet het geval. Voor je langskomt, moet je eerst je vennootschap oprichten. Dat heeft behoorlijk wat voeten in de aarde, zoals een notaris aanklampen, een financieel plan uitwerken en nog van die leuke klussen. Meer weten? De experts van
Hoe kunnen wij je helpen?
Heb je een vraag voor Xerius, of maak je graag een afspraak? Klop aan onze deur op de wijze die je wenst: via het internet, met de telefoon of per brief. Langs welke weg je ook bij ons belandt, we behandelen jouw vraag altijd met uiterste zorg.
Om je eigen zaak te starten in België heb je een ondernemingsnummer, btw-nummer, aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds en eventuele vergunningen nodig. Xerius kan je hierbij helpen.
Verder moet een zakelijke bankrekening openen en je ziekenfonds op de hoogte brengen dat je gestart bent als zelfstandige.
Een eenmanszaak is een ondernemingsvorm waarbij jij als persoon volledig verantwoordelijk bent voor de activiteiten van je bedrijf. Het is de eenvoudigste en goedkoopste manier om als zelfstandige te starten.
Ja, dit kan. Je wordt dan zelfstandige in bijberoep. Lees hier alles over starten als
Zelfstandige in bijberoep worden - Hoe starten?
België is het land van bier, chocolade en zelfstandigen in bijberoep. Liefst een kwart miljoen landgenoten beschikken over een mooie bijverdienste door hun hobby of passie te verzilveren. Kriebelt het ook bij jou om de stap te zetten? Dan kunnen wij jou alvast geruststellen: het is echt makkelijk om te starten in bijberoep!