Je vennootschap oprichten, stap voor stap

Bij Xerius houden we van mensen met een ondernemersmentaliteit. Je krijgt dan ook al onze steun bij het opstarten van je eigen vennootschap. We leggen jou haarfijn uit welke stappen je moet doorlopen. En we nemen jou daarbij zoveel mogelijk administratief werk uit handen.

olga-de-jong-psychotherapeut-nl.jpg

Richt je vennootschap op

Welke vennootschapsvorm past bij jou? Bel je bij de notaris aan of niet? Waar moet je nog allemaal aan denken?

Na de oprichting,  de opstart

Het ondernemingsnummer is in orde. Maar om te starten moet je nog wat wissewasjes regelen. Maak het jezelf gemakkelijk, laat Xerius daarvoor zorgen.

Bedrijfsbeheer en beroepskennis

Anders gezegd: toon aan dat je de troefkaarten in handen hebt om te slagen als ondernemer. Dat kan met je diploma of je gesprokkelde ervaring.

Activeer de btw

De btw-administratie moet weten dat jij een vennootschap begon. Xerius kan de boodschap voor jou overbrengen. Snel, correct en efficiënt.

Sluit aan als zelfstandige

Dat kan bij Xerius met een klik van je muis. Zo mag je altijd op twee oren slapen: jouw sociale bescherming is in veilige handen.

Sluit ook je vennootschap aan

Dat is wettelijk verplicht. Met je vennootschapsbijdrage draag je  bij tot meer voordelen voor alle zelfstandigen. Dus ook voor jezelf.

Regel de nodige vergunningen

Vereist jouw activiteit bepaalde vergunningen? Dan verneem je bij Xerius welke. De meeste kunnen wij zelfs gewoon voor jou aanvragen.

Bescherm jezelf

De sociale bescherming die de wet jou biedt is flinterdun. Voorzie dus zelf wat extra geruststelling. Je gezin zal je dankbaar zijn.

Misschien vraag je je dit nog af?

Hoe kan ik zelfstandig zijn in een vennootschap?

Dat kan op verschillende manieren:

  • met een mandaat.
    Je bent dan benoemd om de vennootschap te leiden als zaakvoerder, bestuurder of gedelegeerd bestuurder.
  • als werkend vennoot.
    Je hebt aandelen in de vennootschap en werkt er als zelfstandige – dus zonder arbeidsovereenkomst. Je bent geen zaakvoerder of bestuurder.
  • als vrije medewerker.
    Je bent geen zaakvoerder of werkend vennoot, en werkt in de vennootschap zonder aandelen te bezitten.

Ik heb aandelen in een vennootschap, maar ik werk er niet. Ben ik dan ook zelfstandige?

Nee, dan ben je een stille vennoot. Je mengt je niet met het bestuur of de activiteiten van de vennootschap. Je bent dus geen zelfstandige, en bijgevolg moet je niet aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.