Bijna 36? Dan is het hoog tijd om te starten met je bijberoep

Nieuws - gepubliceerd op 10/03/2025

Afbeelding tooltip: Lien Verdickt Lactatiedeskundige

Droom je ervan om je eigen zaak te starten, maar wil je niet meteen je vaste job opgeven? Dan is een bijberoep de ideale manier om je ondernemersdroom waar te maken zonder grote risico's. En wist je dat de gemiddelde starter in bijberoep 36 jaar oud is? Maar eigenlijk is het nooit te vroeg of te laat om eraan te beginnen.

Steeds meer Belgen kiezen voor een bijberoep

België telt vandaag meer dan 300.000 zelfstandigen in bijberoep. De laatste tien jaar is deze groep zelfstandigen het sterkst gegroeid, met een gemiddelde stijging van 4,6% per jaar tussen 2013 en 2023. Jaarlijks starten ongeveer 50.000 Belgen een zelfstandige activiteit in bijberoep. In 2024 koos bijna de helft (48%) van de starters bij Xerius voor een bijberoep.

Wat zijn populaire bijberoepen?

Uit de cijfers blijkt dat bepaalde sectoren bijzonder populair zijn bij startende bijberoepers. In de top 10 van 2024 vinden we onder andere verkopers, consulenten, lesgevers, hoveniers, IT'ers, verpleegkundigen, psychotherapeuten, café-uitbaters, redacteurs/journalisten en schoonheidsspecialisten.

Een bijberoep kan op elke leeftijd

De gemiddelde leeftijd om te starten als zelfstandige in bijberoep is 36 jaar. Toch zien we starters in alle leeftijdsgroepen. 13% van de bijberoepers is jonger dan 30 jaar, terwijl tussen 23% en 28% van de starters zich bevindt in de leeftijdsgroepen 30-39, 40-49 en 50-59 jaar. Zelfs na de pensioenleeftijd wagen velen nog de sprong: 6,8% van de zelfstandigen in bijberoep en 9,6% in hoofdberoep zijn tussen de 60 en 69 jaar oud. 

Waarom starten in bijberoep?

Volgens Youssef Deconinck van Xerius is starten in bijberoep een veilige manier om een zelfstandige activiteit uit te bouwen: "We zien elk jaar het aantal bijberoepers stijgen. Vijf jaar geleden startte 39% in bijberoep, vandaag is dat al 48%. Meteen in hoofdberoep beginnen, kan een grote stap zijn. Daarom onderzoeken we welke factoren bijberoepers motiveren of net tegenhouden om de overstap te maken naar hoofdberoep."

Ondersteuning en groei via een nieuwe community

Om bijberoepers te ondersteunen, lanceert de leerstoel ondernemend leren Xerius-HOGENT een testgroep, de zogenaamde Community of Practice. Dit initiatief richt zich op persoonlijke groei, wetenschappelijke begeleiding en netwerkmogelijkheden. Uit onderzoek blijkt immers dat een ondernemende mindset te trainen is. "Leren door te doen, experimenteren en risico's aanvaarden als onderdeel van het proces zijn minstens zo belangrijk als een theoretische voorbereiding", zeggen Bart Derre en Nico De Witte, de leerstoelhouders.

Hoe kan jij starten in bijberoep?

Ontdek welke stappen je moet zetten om te starten als zelfstandige in bijberoep.