Je eenmanszaak starten: makkelijk gaat ook

Het is een grote stap in je leven om een eenmanszaak te starten. Het oprichten zelf gaat echter van een leien dakje. Xerius neemt jou immers veel werk uit handen. Het enige wat we van jou nodig hebben, is informatie.

Je eenmanszaak starten? Bij ons ben je aan het juiste adres.

Om je eenmanszaak te starten moet je langs bij Xerius Ondernemingsloket: enkel zo krijg je het ondernemingsnummer en btw-nummer dat je nodig hebt om je zelfstandige dromen waar te maken. Maar daar stopt het niet. We staan ook aan je zijde bij de andere administratieve stappen op weg naar je eigen zaak.


Xerius weet als geen ander hoe je je eenmanszaak moet opstarten: 238.000 zelfstandigen kunnen erover meespreken. Als ervaren gids zet Xerius jouw informatie om in daden zodat je snel van start kan gaan. 



Welk werk nemen we van jouw schouders?

1. Je inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen

Xerius maakt jouw ondernemingsnummer aan en registreert je eenmanszaak. Daarbij noteren we:

  • welke activiteiten je wil uitoefenen met je zaak
  • je vestigingsadres
  • de handelsbenaming van je onderneming
  • het bankrekeningnummer van de zaak
  • indien nodig: wie in je zaak bedrijfsbeheer en beroepskennis aantoont

2. Je ondernemingsnummer activeren als btw-nummer

Ben je btw-plichtig? Dan brengen we meteen ook de btw-administratie op de hoogte dat je ondernemingsnummer geactiveerd moet worden als btw-nummer. Naast de activiteiten en het bankrekeningnummer van je onderneming, wil de btw-administratie ook weten:

  • hoeveel omzet je jaarlijks verwacht;
  • welke btw-regeling je verkiest: kwartaalaangiften, vrijstellingsregeling, of nog een andere regeling.

3. Je aansluiting als zelfstandige

Als zelfstandige ben je altijd verplicht om aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Ook daarvoor kan je bij Xerius terecht – we zijn immers zelf zo’n fonds. Geen dertiende in een dozijn, maar een sociaal verzekeringsfonds dat de laagste werkingskosten op de markt combineert met de beste service. Na je opstart ben je immers onderworpen aan het sociaal statuut voor zelfstandigen en betaal je elk kwartaal sociale bijdragen aan een sociaal verzekeringsfonds.

 

Om je correct aan te sluiten, willen wij van je weten:

  • of je nog een andere activiteit hebt: als werknemer of ambtenaar, als student, als gepensioneerde, of misschien een uitkering ter vervanging van een beroepsinkomen;
  • hoeveel je verwacht te verdienen met je zelfstandige activiteit. Op basis daarvan berekenen we hoeveel sociale bijdragen je betaalt in je eenmanszaak.

4. Je vergunningen

Bij sommige activiteiten heb je inderdaad een vergunning nodig. Is dat voor jou het geval? Dat kom je te weten bij je inschrijving. Dan lijst Xerius de vergunningen op die vereist zijn bij jouw activiteiten. De meeste daarvan kunnen wij zelfs voor jou aanvragen.

 

Een gouden tip: neem zeker ook poolshoogte bij de gemeente waarin je zaak gevestigd is. Die legt soms extra vergunningen op.

Hoe verloopt de opstart van je eenmanszaak?

Zoals een mooi spreekwoord zegt: een kind kan de was doen. Je eigen zaak starten is een fluitje van een cent en een startkapitaal is bij een eenmanszaak geen verplichting. De eerste stap is het indienen van je aanvraag bij Xerius. Je kiest helemaal zelf waar je dat doet: via het internet – met andere woorden: waar je maar wil – of door ons te contacteren.


Kies je voor de digitale snelweg? Dan gaan wij onmiddellijk van start met de aanvraag van je ondernemingsnummer. Dit nummer is de identiteitskaart van je zaak, en maakt je zaak dus uniek op deze aardbol.


Xerius brengt in één moeite door ook je btw-nummer in orde. Daarvoor kloppen wij aan bij de btw-administratie, die 3 tot 5 dagen de tijd kan nemen om je nummer te activeren.


Uiteraard krijg jij meteen een seintje wanneer alles in kannen en kruiken is. De activatie van je btw-nummer is immers als een druk op de startknop: je bent nu officieel zelfstandige, en je activiteiten kunnen beginnen.

Eenmanszaak online starten

Heb je vragen over je opstart? Twijfel niet ons te bellen of mailen.

Contacteer ons

Kosten eenmanszaak: hoeveel betaal je voor de inschrijving van je zaak?

178,1 euro

inclusief btw

+ 105,50 euro (wettelijk tarief) per extra vestiging

  1. inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (105,50 euro)
  2. ondernemingsnummer activeren als btw-nummer (72,6 euro)
  3. aansluiting als zelfstandige
  4. ondersteuning met andere opstartformaliteiten, zoals de aanvraag van bepaalde vergunningen

Neem je de online snelweg van Xerius, dan verloopt je inschrijving snel en makkelijk. Je onderneming is vaak al binnen de week ingeschreven. Zo kan je meteen aan de slag.

Eenmanszaak online starten

Deze informatie hebben we nodig om je eenmanszaak op te starten

  • je identiteitskaart
  • een (zakelijk) bankrekeningnummer

    Tip: Heb je nog geen zakelijk bankrekeningnummer? Geen probleem. Xerius geeft je de kans om dit te regelen tijdens de online aanvraag van je ondernemingsnummer.
  • je handelsbenaming

    Tip: Tik je naam in als zoekterm op de website van de Kruispuntbank van Ondernemingen. Zo kom je te weten of je niemand met dezelfde naam in de wielen rijdt.
  • de activiteiten die je wil uitoefenen

    Een korte omschrijving volstaat. Je moet geen NACE-codes uitpluizen, die speld in de hooiberg zoeken wij wel.
    Onze experts snorren ook documenten op die je basiskennis bedrijfsbeheer en eventueel beroepskennis aantonen. Vinden we geen bewijsstukken? Dan pas kloppen we bij jou aan.

Wat vind je op deze pagina?