Zelfstandig consultant worden? Stel jezelf deze 7 vragen

In de top 10 van meest vage beroepen prijkt zeker ‘consultancy’. Want wat doet een consultant eigenlijk? Simpel: ze ondersteunen bedrijven met kennis en kunde. Of dat nu gaat om management, human resources, ICT of marketing. Veel mensen kiezen pas na een rijkgevulde loopbaan voor een carrière als zelfstandige consultant. Begrijpelijk: wie jarenlang expertise heeft opgebouwd in een bepaald vakgebied, heeft veel meerwaarde te bieden. Overweeg jij ook de stap? Met deze 7 vragen helpen we je op weg.

isabellevolckaert_45_nl.jpg

1. Consultant in wat?

Als je jezelf voorstelt als consultant, volgt zeker de vraag: ‘aha, in wat?’ Zorg dat je hierop een glashelder antwoord klaar hebt. Een ‘consultant in van alles’ maakt namelijk zelden indruk. Denk dus goed na over jouw precieze skills en deskundigheid.


Kies een goed afgelijnde specialisatie en giet dit in een puntige omschrijving. Vermijd wollige termen – net daar zijn veel consultants goed in – en hou het bondig. Zeg niet ‘ik dynamiseer teams door interne buy-in te creëren en processen te stroomlijnen’, maar wel: ‘ik organiseer workshops over hoe collega’s efficiënter kunnen samenwerken’.



2. Wie zijn jouw concullega’s?

Als consultant ben je nooit alleen. Er lopen altijd wel andere zelfstandige adviseurs rond die dezelfde of gelijkaardige kennis in de aanbieding hebben. Wat bieden zij precies aan? Hoe stellen ze hun diensten voor?


Zorg dat je het speelveld kent en doe het nodige marktonderzoek. Aangezien de meeste zelfstandige consultants een eigen website of op zijn minst een LinkedIn-profiel hebben, kom je met enkele welgemikte zoekopdrachten al veel te weten!



3. Wat is je businessplan?

Je hebt tonnen ervaring en bakken expertise. Dat zit al goed. Maar wat ga je er precies mee doen? Ga je opleidingen en workshops geven, of werk je mee in de organisatie aan een vooraf bepaald uurtarief? En wat is dat tarief dan? Lees hier meer over hoe het bepalen van de juiste prijs.


Maar er zijn nog vragen. Zijn bepaalde skills bijvoorbeeld meer of minder waard dan andere? En wat als je meer klanten krijgt dan je zelf kan bedienen? Hoe maak je je kennis dan schaalbaar? Hak op voorhand al deze knopen door en schrijf de beslissingen neer in een businessplan.



4. Welke ondernemingsvorm past best bij jou?

Voor je je kan inschrijven als ondernemer, moet je nog een statuut kiezen. Werk je nog vol- of deeltijds in loondienst? Dan kan je eventueel via het bijberoep uittesten of consultancy iets voor jou is. Wil je meteen all the way gaan, dan start je sowieso in hoofdberoep.


Lees meer over hoofd- en bijberoep.


Volgende vraag: start je als eenmanszaak of in een vennootschap? Je inkomsten geven hierbij meestal de doorslag: verdien je relatief veel, dan is een vennootschap interessanter. Maar er zijn nog andere criteria, zoals aansprakelijkheid. Een harde noot om te kraken? De volgende vraag brengt raad.



5. Heb je al een boekhouder?

Neen? Ga dan zeker eens bij eentje langs. Je hebt immers niets te verliezen: bij de meeste boekhouders is het kennismakingsgesprek gratis. Bovendien zal je gauw merken dat een boekhouder je niet alleen kopzorgen, maar ook een pak geld kan besparen.


Zo vind je een goede boekhouder.



6. Is de papierwinkel in orde?

Ook na je inschrijving bij het ondernemingsloket zijn er nog genoeg administratieve zaken die je aandacht verdienen. Met deze fijne keur aan blogposts krijg je de papierberg in geen tijd klein:



7. Hoe ga je klanten lokken?

Gevestigd als zelfstandige consultant? Dan is het tijd om jezelf in the picture te zetten:

  • Een website is de eerste stap. Begin bij onze 7 onmisbare tips voor je eerste website.
  • Website online? Benut die dan niet enkel als online visitekaartje, maar ook als een krachtige marketingtool. Deel je kennis bijvoorbeeld in blogposts en verspreid die via sociale media.
  • Voor zelfstandige consultants is LinkedIn een bijzonder handige tool.
  • Netwerk ook offline. Woon relevante conferenties en seminaries bij en bekijk zeker ook eens de activiteiten van je beroepsvereniging. Geen idee welke vereniging dat is? Kijk eens op sprokkel!