Boekhouding eenmanszaak: hulp inschakelen of zelf doen?

Proficiat! Je eigen zaak is een feit. Voelt goed, toch? Je zet je eerste stappen in de ondernemerswereld met een eenmanszaak. Een ondernemingsvorm waarbij een beperkte, ‘vereenvoudigde’ boekhouding volstaat. Vereenvoudigd is niet hetzelfde als eenvoudig, maar met de juiste hulp komt het zeker in orde.

header-igor-comeyne-nl.jpg

1. Doe zelf je boekhouding met een online boekhoudtool

Loopt jouw zoektocht naar een boekhouder op niks uit?  Er zijn tal van online tools die je helpen je boekhouding in orde brengen.

Maar welke kies je dan? Xerius selecteerde alvast twee betrouwbare tools voor je: Dexxter en Accountable. We zetten ze voor je naast elkaar, zo kan jij de keuze maken die best bij je past.

Waarvoor kan je rekenen op Dexxter én Accountable?

  • Alles wat je nodig hebt om je boekhouding te doen op één platform. Geschikt voor zelfstandigen in bij- en hoofdberoep en student-zelfstandigen.
  • Je dient met een gerust gemoed je btw- en personenbelasting in.
  • Mobiele app waarmee je eenvoudig je uitgaven bijhoudt.
  • Je maakt en verstuurt offertes en facturen waar je ook bent.
  • Als je toch met een boekhouder gaat samenwerken kan je die toegang geven tot je “werk”.
  • Beschikbaar in Nederlands, Frans en Engels

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen Dexxter en Accountable?

Dexxter

Accountable

Voor wie

Enkel eenmanszaken

Eenmanszaken en vennootschappen

Kostprijs

15 euro per maand

Vanaf 15 euro per maand. Altijd gratis tot 5 documenten per maand

Proefperiode

1 maand

14 dagen

Voordeel via Xerius

2 maanden gratis bij je eerste jaarabonnement ter waarde van 30 euro

3 maanden gratis PRO-abonnement ter waarde van 60 euro

Customer service

Community van gebruikers, leercentrum met video’s en support team voor technische ondersteuning.

Uitgebreid klantenteam om vragen over boekhouding of belastingen te beantwoorden.

Garantie belastingaangifte
Nee
Ja, tot 5.000 euro per aangifte, met uitzondering van fraude en laat ingediende belastingen.

2. Reken op een boekhouder

Ervaring leert ons dat hulp geen overbodige luxe is. De ‘enkelvoudige boekhouding’ voor een eenmanszaak is een bedrieglijke term. Voor leken zijn de verplichtingen allesbehalve makkelijk. Sla je zelf aan het boekhouden, dan loop je het risico dat je belastingvoordelen misloopt.

Waarom een boekhouder sowieso interessant is

Helemaal alleen het fiscale labyrint in trekken, kan risicovol zijn. De tijd die je erin steekt, besteed je veel beter aan de uitbouw van je bedrijf. Bovendien is een goede boekhouder veel meer dan een doorgeefluik voor je paperassen:

  • Je krijgt advies. En niet alleen over je kosten of belastingen, maar bijvoorbeeld ook over hoe je een financieel plan opstelt, wanneer je het best overschakelt naar een andere ondernemingsvorm, waar je privé-investeerders vindt, enzovoort.
  • Je krijgt een dienst op maat. Wil je bijvoorbeeld een stuk zelf doen, dan raadt je boekhouder je het boekhoudpakket aan dat geknipt is voor je bedrijfsnoden, de grootte van je bedrijf én je toekomstige groei. Ander voorbeeld: je kan gerust slechts één keer per jaar afspreken, en zelf elk kwartaal je btw aangeven.
  • Je bent mee met de laatste wetgeving. Zodra er nieuwe regels zijn die je zaak centen kunnen opleveren, kan je boekhouder hier snel op inspelen. Denk maar aan nieuwe regelingen rond aftrekbare kosten, de taxshift of fiscale gunstregelingen zoals de tax shelter.

Een boekhouder vinden

Hoe begin je aan je zoektocht naar een boekhouder? Pols zeker verschillende partijen, een kennismakingsgesprek is meestal gratis. Deze pagina toont waar je op moet letten als je een boekhouder kiest.

3. Geen boekhouder? Geen online tool?

Dan kan je terugvallen op een verkoopdagboek en werken met Excel. Gratis en betrouwbaar, maar complex. Niet alleen heb je kennis nodig van de typische Excelformules, je moet ook zelf de hele boekhoudkundige structuur in de juiste rijen, kolommen en tabbladen gieten. Een voorbeeld van hoe je zo'n Excel opzet, vind je makkelijk online, bijvoorbeeld bij VLAIO.