Financiële steunmaatregelen
De eerste stap: aankloppen bij de bank
Je eigen zaak – de wil is er, de centen niet. Dus stap je naar de bank voor een lening. Een gouden tip: denk niet alleen aan de klassieke namen in de sector, maar neem ook eens een kijkje bij de kleinere banken. Je staat ervan versteld hoeveel je kan besparen door de aanbieders te vergelijken. Of beter nog: tegen elkaar uit te spelen.
Alternatieven als de bank geen optie is
Banken zijn geen liefdadigheidsinstellingen. Geloven zij niet in je project, dan stoppen zij er ook geen centen in. Maar dat betekent niet dat jij je droom moet opdoeken. Want je hebt ook nog deze 3 ijzers in het vuur liggen.
1. Een achtergestelde lening via het Participatiefonds Vlaanderen
Deze lening kan je beschouwen als een soort van buffer, die je zaak schoeit op een gezondere financiële basis. Raakt je zaak na verloop van tijd toch niet van de grond? Dan krijg je eerst het geld terug dat je zelf hebt ingebracht, en pas daarna betaal je deze lening terug. Dat is dus helemaal anders dan een lening van de bank, die altijd voorrang krijgt. Banken beschouwen deze lening dan ook als “eigen vermogen” van je zaak – waardoor zij zelf sneller geneigd zijn om jou krediet te geven.
2. Risicokapitaal via externe investeerders
Durfkapitaal, venture capital of risicokapitaal: het zijn drie synoniemen voor externe investeerders die tijdelijk je start of je groei financieren. Dat doen deze risicokapitaalverschaffers altijd via een aandelenparticipatie of een (converteerbare) obligatielening. Met hun centen verstevig je het eigen vermogen van je zaak. Ook in dit geval zien banken jou dus liever komen voor een lening.
3. Kapitaal sprokkelen via wedstrijden
Is je idee er echt eentje uit de duizend? Neem dan deel aan wedstrijden voor beginnende ondernemers. Je kan niet alleen kapitaal sprokkelen, maar ook inspiratie winnen of advies van consultants.
Bizidee is zo’n wedstrijd voor starters zoals jij. Je ondernemingsplan kan er zomaar eventjes € 20 000 opleveren. Bovendien tik je er heel wat waardevolle informatie op de kop. Met een handige poll toets je af of je business-idee aanslaat bij de doelgroep. Op de nacht van de inspiratie sprokkel je heel wat ideeën en kan je leerrijke workshops volgen.