De puzzelstukken van de loonkosten voor je eerste werknemer even in detail bekeken.
Het brutoloon
Het uur- of maandloon van je werknemer is altijd het vertrekpunt. Deze minimumbedragen kies je niet zelf, ze zijn vastgelegd door je paritair comité. Eronder duiken mag niet, hoger leggen wel. Zo kan je bijvoorbeeld extra ervaring of talent van je nieuwe kracht naar waarde schatten. Dat lukt ook door extralegale voordelen toe te kennen, die fiscaal en sociaal vaak interessant uitpakken. Denk bijvoorbeeld aan maaltijdcheques, groepsverzekering, hospitalisatieverzekering, gsm en laptop.
Zorg ervoor dat het loon marktconform is. Met peanuts kan je geen talent aantrekken of behouden. En zeker even belangrijk: wat je betaalt moet ook intern rechtvaardig zijn. Een te hoog loon voor één werknemer creëert interne spanningen. Of je werknemer wordt misschien onbetaalbaar wanneer de zaken even minder goed draaien.
Spreek met je werknemer een brutoloon af. Je hebt als werkgever geen vat op het nettoloon dat hij of zij zal krijgen. De inhoud van het loonzakje hangt immers ook af van elementen zoals het aantal kinderen ten laste, het beroepsinkomen van de partner en zijn of haar huwelijkse staat.