Lactatiedeskundige Lien: “denk nooit dat het maar een bijberoep is als je wil groeien”

De komst van een baby verandert alles, of toch veel. Zo ook voor Lien Verdickt (37). Ze beslist haar studies landmeetkunde de rug toe te keren, maakt tijd voor haar gezin en verdiept zich meer en meer in borstvoeding. Eerst als vrijwilliger, later als zelfstandige in bijberoep. En dat doet Lien al sinds 2018 met veel overgave: “Het statuut laat me toe om mijn tijd en werk volledig in te vullen zoals ik het zelf wil, zonder financiële donderwolk boven mijn hoofd.”

Afbeelding tooltip: Lien Verdickt Lactatiedeskundige

Wanneer je roeping plots op je pad verschijnt

“Na de geboorte van mijn eerste kind in 2011, nam ik de beslissing om het moederschap te omarmen en even enkel te focussen op mijn gezin. Al snel raakte ik gebeten door alles wat met borstvoeding te maken heeft. In die mate dat ik ook als vrijwilliger mama’s hielp met borstvoeding. De periode rond de geboorte is een heel mooie en boeiende tijd, maar voor velen ook heel precair. Simpel gezegd, ik heb daar mijn roeping in gevonden.”

“In 2018 was het tijd voor de volgende stap: een eigen zaak. Na een erkenning als International Board Certified Lactation Consultant richtte ik samen met collega-ondernemer en huisarts Marina de Regt de praktijk Groei! op in Gent. Vandaag is dat uitgegroeid tot een groepspraktijk met een multidisciplinair team. Als zelfstandige in bijberoep kan ik er nog elke dag mijn roeping volgen.”

Ratrace? Nee, bedankt

“Wat ik dan in hoofdberoep doe? Ik werk als administratief bediende in de medische sector. Als mama van drie kinderen geeft die job me voldoende financiële zekerheid voor mentale rust. Het laat me toe om mijn agenda en werk als zelfstandige vrij in te vullen, zonder dat ik continu moet denken aan het einde van de maand. Want dan moet je misschien financieel gedreven keuzes maken waar je niet volledig achterstaat. Ik ben bijvoorbeeld geen fan van harde reclame of kijk-eens-naar-mij-verhalen op sociale media.”

“Doordat ik in bijberoep aan de slag ben, mag alles nog heel organisch verlopen. Mensen komen bij mij via mond-tot-mondreclame en door het vrijwilligerswerk dat ik nog altijd doe. Anderen rondom mij groeien veel sneller, maar ik vind mijn tempo helemaal prima. Het is een tempo dat ik makkelijk volhoud.”

“Als zelfstandige in bijberoep moet ik geen puur financieel gedreven keuzes maken. Ik doe het vooral op mijn manier.”

Lien Verdickt
Lien Verdickt Lactatiedeskundige

Ook starten als zelfstandige in bijberoep?

Goed idee. Ruim 300.000 landgenoten beschikken over een mooie bijverdienste door hun hobby of passie te verzilveren.

Dat gaat makkelijk met onze hulp.

Op weg naar zelfstandige in hoofdberoep

“De grootste uitdaging aan het statuut van bijberoep voor mij is evenwicht. Je kan je agenda dan wel zelf invullen, maar je kan geen uren uitvinden. Na mijn hoofdberoep blijft er niet oneindig veel tijd over voor mijn gezin én mezelf. Zo werk ik vaak nog door als de avondrush voorbij is en de kinderen aan het slapen zijn. Hierin een gezonde balans vinden is niet altijd even makkelijk.”

“Gelukkig zie ik mijn bijberoep eerder als passie dan werk. Uit de gesprekken met mensen haal ik veel energie. Mensen geruststellen dat ze lang niet de enigen zijn met een bepaald probleem, meedenken over complexe borstvoedingsituaties, advies geven over afkolven en draagdoeken … Kortom, in oplossingen denken om ouders weer te zien genieten, dat is waarvoor ik het doe. Voor mij is er dan ook geen weg meer terug. Ik wil doorgroeien als lactatiedeskundige en op termijn zelfstandige in hoofdberoep worden. Dan zal ook de tijdsindeling makkelijker zijn.”

“De energie die ik uit mijn zelfstandig werk haal, is met niets te vergelijken. Voor mij is er geen weg meer terug naar enkel loondienst.”

Lien Verdickt
Lien Verdickt Lactatiedeskundige

Hoe overstappen van bijberoep naar hoofdberoep?

Je stak eerst je teen in het water door te starten als zelfstandige in bijberoep, maar bent klaar voor een volgende stap. Dit is hoe je volledig je eigen baas wordt.

Gezocht en gevonden: steunpilaren

“Je leest heel vaak dat jezelf goed omringen de sleutel tot succes is. Wel, dat klopt, ook voor zelfstandigen in bijberoep. En de grootste fout die je kan maken, is denken dat het maar je bijberoep is. Nee, het gaat over je toekomst. Waarom zou je daar niet alle zeilen voor bijzetten?”

“Om te sparren over de job zelf klop ik altijd aan bij Marina, mijn partner van het eerste uur en eveneens mijn steun en toeverlaat. Daarnaast heb ik ook geregeld vragen over administratie en boekhouding. En zo vond ik een tweede steunpilaar: mijn boekhouder. Die zegt me wat, hoe en wanneer ik bepaalde zaken moet doen om in orde te zijn. Daar vertrouw ik op en de samenwerking loopt ook goed. Ik wil mijn energie in de eerste plaats steken in de dingen die ik goed en graag doe. Een beperkt maar hecht netwerk laat dat toe.”

“Laat je goed omringen. Het gaat over je toekomst. Waarom zou je daar niet alle zeilen voor bijzetten?”

Lien Verdickt
Lien Verdickt Lactatiedeskundige

Een goede boekhouder vinden?

Hoe vind je de professional die bij je past? We zetten jou op het juiste spoor, en vertelt jou welke service je mag verwachten.

Sire, waar zijn de gewone mensen?

“Wat ik ondernemers die broeden op een idee heel graag wil meegeven: laat je niet uit je lood slaan door heftige ondernemersverhalen. Zeker op sociale media heerst soms een toxische positiviteit. Als je geen 400% op een jaar zal groeien, niet de volgende Elon Musk bent of geen supercreatieve marketingcampagnes in elkaar kan steken, begin je er beter niet aan. Zo lijkt het soms. Wel, die extreme verhalen zijn de uitzondering.”

“De meeste ondernemers zijn gewone mensen die een droom achternagaan. Stap voor stap, zonder toeters en bellen bij elke bocht of vluchtheuvel. Ik ben er een van. En ik geniet met volle teugen van zowel mijn vooruitgang als de mensen die op mijn pad verschijnen. Zolang de motivatie er is en je bereid bent om af en toe een sprong te wagen, moet je er vooral voor gaan.”

“Op sociale media heerst soms een toxische positiviteit. Onthoud: de meeste ondernemers gaan stap voor stap vooruit en genieten daar evengoed van.”

Lien Verdickt
Lien Verdickt Lactatiedeskundige

Benieuwd naar de verhalen van de andere Verspringers?

Mama ondernemer Phaedra

Phaedra Lybaert, horeca-uitbater en mama

Lees het verhaal van Phaedra

"Als je een goed idee hebt, gaat de bal soms vanzelf aan het rollen.”

Lees het verhaal van Clara en Elke
Saloua El Moussaoui, ontwerpster

"Het voordeel van een bijberoep is dat je er niet van moet leven."

Lees het verhaal van Saloua