Student-zelfstandige Nils: “In jezelf blijven geloven is tegelijk mijn grootste tip én uitdaging”

Aan sportscholen en personal trainers geen gebrek in Antwerpen. Maar een mobiele outdoor fitness die op particuliere groepen en (vooral) bedrijven en events mikt? Daar gaapte nog een groot gat. Tot Nils Dedroog (23) met z’n pas omgebouwde aanhangwagen in maart 2024 de eerste groepsles gaf aan de Scheldekaai bij eventhal Waagnatie: “Met Get On Track wil ik een community creëren van fervente buitensporters en unieke teambuildings, workouts en fitnessinitiaties voor bedrijven aanbieden.”

Afbeelding tooltip: Nils Dedroog Student-zelfstandige

Een plaats zoeken in de competitieve fitnessindustrie

“Als fitnessliefhebber en personal trainer was ik altijd gepassioneerd om mensen te helpen hun gezondheidsdoelen te bereiken. Met mijn ervaring in de fitnessindustrie en een diploma lichamelijke opvoeding van de Karel de Grote Hogeschool (KdG) besloot ik een eigen fitnessconcept te creëren. Een concept dat niet ‘coach Nils’ centraal stelt, maar wel een unieke sportervaring. Enter: Get On Track, een mobiele fitness waarmee ik om het even waar groepstrainingen kan geven.”

“Ik pitchte het idee eerst in het KdG Ondernemerscentrum voor studenten. Daar gaven ze me het laatste mentale duwtje om ervoor te gaan. En ik regelde er ook meteen enkele praktische zaken zoals mijn btw-activatie en de NACE-codes voor mijn zelfstandige activiteiten. Vooral dat laatste is handig, want als starter kijk je niet altijd ver genoeg vooruit. Zo vinkte ik ook de code voor verkoop van fitnessartikelen aan – iets wat later van pas kan komen.”

“Personal Trainer Nils, daar zoekt niemand naar. Een mobiel concept voor begeleide outdoor groepslessen in Antwerpen, daar zit wél muziek in.”

Nils Dedroog Student-ondernemer

Kies de juiste NACE-codes

Wanneer je je zaak in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) inschrijft, moet je de activiteiten van je onderneming registreren aan de hand van de zogeheten NACE(BEL)-codes.

Het is belangrijk dat je dat juist doet, want meer en meer instanties – waaronder ook je leveranciers en klanten – willen jouw gegevens via de KBO kunnen raadplegen.

Via particuliere sporters deur openen bij bedrijven

“Samen met mijn vader toverde ik een aanhangwagen om in een mobiele fitness. Binnen maakten we een constructie om alle fitnesstoestellen vast te maken voor onderweg en ook de buitenkant is functioneel. Zo zijn aan de zijkant rekken gemonteerd voor allerlei oefeningen. Dat concept laat me toe om eender waar lessen te organiseren.”

“Althans in theorie, want voor openbare plaatsen heb ik vergunningen nodig. Meer bepaald een machtiging ambulante handel, ook wel gekend als leurkaart, want de stad Antwerpen ziet me officieel als een marktkramer. Daarom mik ik vooral op privélocaties. Voorlopig heb ik twee vaste stekken met Get On Track: Waagnatie en zomerbar Bar Noord. We brengen elkaar klanten aan en dat werkt goed.”

“In deze fase werk ik vooral voor particuliere buitensporters. De bedoeling is om zo deuren te openen bij bedrijven. Iedereen werkt immers wel ergens en als mijn klanten over Get On Track spreken bij hun werkgevers, gaat de bal misschien aan het rollen. De kern van mijn businessidee is immers om sportieve teambuildings en workshops te geven voor bedrijven die willen inzetten op het welzijn van hun medewerkers. Als het bedrijf een parking, grasveld of andere kleine buitenruimte heeft, is dat al voldoende voor mij om sportactiviteiten te organiseren die in een drukke agenda passen.”

Naambekendheid opbouwen is fulltime job

“Ik ben zeker dat er veel interesse is voor de combinatie sport, buiten en samenzijn – zeker sinds de coronaperiode. Maar als niemand je kent, dan komt er ook niemand. Naast mijn website zet ik vooral in op Instagram. Daar is het motto bij starters – en ook bij mij – nog vaak: post berichten die tonen dat je goed bezig bent. Succes trekt mensen aan, ook al loopt misschien niet alles op wieltjes in het echt.”

“Naast online aanwezigheid gaat veel aandacht naar fysieke samenwerkingen. Zo ben ik in gesprek met grote muziekfestivals, events en organisaties om mijn concept in de schijnwerpers te krijgen. Eén succesvolle samenwerking met een gevestigde naam zou Get On Track een enorme boost geven. Op kleinere schaal werk ik dus al samen met Bar Noord. Mijn sessies geven de zomerbar iets extra’s, terwijl ik in de bar veel geïnteresseerde mensen zie passeren en makkelijk flyers kan uitdelen.”

“Heb je geen groot netwerk, probeer dan aan te haken bij een merk dat wel een grote achterban heeft.”

Nils Dedroog Student-ondernemer

Negatieve gedachten omzetten in energie

“Wat ik tot nu het meeste onderschat heb? Gek genoeg is dat iets wat ik altijd als een van mijn troeven beschouwde: in jezelf blijven geloven. Een voorbeeld: ik kom een uur op voorhand ter plaatste aan om alles op te stellen en er komen twee personen opdagen, die beiden een gratis proefles volgen. Daarna ruim ik alles op en ga ik naar huis. Drie uur gewerkt, geen euro verdiend. Soms lijkt het alsof ik de enige ben op aarde die wil dat mijn zaak slaagt.”

“Betrap ik mezelf op zo’n negatieve gedachte, dan dwing ik mezelf om ook trots te zijn. Ik heb het lef gehad om voor mijn idee te gaan. En iedereen die mee is in het verhaal, blijft enthousiast terugkomen en koopt tienbeurtenkaarten. Daar haal ik energie uit om met nóg meer motivatie aan de kar te trekken. Alles is veraf tot je er geraakt.”

“Soms lijkt het alsof ik de enige ben die wil dat Get On Track een succes wordt. Dan dwing ik mezelf om ook trots te zijn en daar energie uit te halen.”

Nils Dedroog Student-ondernemer

Zachte landing als student-zelfstandige

“Mijn eerste stappen in het ondernemerschap zet ik makkelijker als student-zelfstandige. Naast Get On Track runnen, volg ik immers een opleiding kmo-management. Door dat dubbelleven krijg ik een voorkeursbehandeling. Ik betaal bijvoorbeeld geen sociale bijdragen als mijn omzet onder een bepaald bedrag blijft en mijn ouders blijven van het Groeipakket genieten.

Bovendien kon ik me gratis inschrijven voor het Bryo-traject van Voka. Dat is een opleidingstraject voor startende ondernemers met een tiental sessies over onder meer prijszetting, marketing en strategie. Ik vind er vooral veel steun bij de 20 medestarters in mijn groep en vroeg ook al persoonlijke coaching aan. Op basis van die feedback hield ik mijn website tegen het licht en heb ik nu ook contacten met interessante partners.

Overweeg je om student-zelfstandige te worden?

We gidsen je door alle praktische vragen. Wat zijn de voorwaarden voor het statuut, waarom betekent ‘student-ondernemer’ iets anders dan ‘student-zelfstandige’ en welke kosten zijn eraan verbonden?

Veel op buikgevoel? Ja. Ambitieus? Ook ja.

“Waar ik over vijf jaar sta? Ik ben gestart op buikgevoel, zonder een gedetailleerd financieel of toekomstplan. Daar ben ik nu mee bezig. De focus gaat dus vooral naar de dagelijkse taken en zo efficiënt mogelijk werken. Mijn boekhouding doe ik bijvoorbeeld zelf via Dexxter. Door de beperkte financiële inspanningen, kan ik voorlopig overigens alles met eigen kapitaal doen. In het slechtste geval moet ik mijn materiaal weer verkopen en lijd ik wat persoonlijk financieel verlies. Een vrij complexloos exitplan, dus.”

Boekhouding eenmanszaak: zelf doen of hulp inschakelen?

Een eenmanszaak is ondernemingsvorm waarbij een beperkte, ‘vereenvoudigde’ boekhouding volstaat. Vereenvoudigd is niet hetzelfde als eenvoudig, maar met de juiste hulp komt het zeker in orde.

“Maar het is niet omdat ik vooral op buikgevoel en doorzettingsvermogen onderneem, dat ik geen ambitie heb. Integendeel, ik wil op termijn een klein team rond mij creëren, een tweede mobiele fitness-unit lanceren en een volledig welzijnspakket aanbieden aan bedrijven. Stap voor stap bouw ik daarnaartoe. En ik blijf daarbij enkele belangrijke principes trouw: volg je passie, richt je op een niche en ken de wensen van je doelpubliek.”

Benieuwd naar de verhalen van de andere Verspringers?

Hiram Bonheur, handelaar

Lees het verhaal van Hiram

“Niets mooiers dan je eigen ding te kunnen doen.”

Lees het verhaal van Frie

"Als jonge starter heb ik veel on the job geleerd."

Lees het verhaal van Maxime